Scenariu rusesc: România vrea să atace Transnistria. Reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului

Data publicării:
transnistria tiraspol mediafax

Sursele citate de televiziunea armatei ruse sunt aşa-numiţi analişti militari, dar şi un un jurnalist care trăieşte în Republica Moldova. E vorba de Ernest Vardanian, ziarist pe care, în 2010, militarii transnistreni l-au arestat pentru trădare şi l-au eliberat un an mai târziu.

Ipoteza mediatizată de ruşi vine în acelaşi timp cu un avertisment al vicepreşedintelui Dumei de la Moscova. El spune că Rusia va interveni în cazul unui conflict în Transnistria.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, infirmă un astfel de scenariu.

„Nu știu cum privește premierul, pentru că n-am apucat să-l întreb. Pot spune cum privesc eu la nivelul informațiilor pe care le am. Pot să vă infirm categoric existența unor asemenea ipoteze. E o provocare, probabil. N-are rost să comentăm speculații de presă”,a spus el la Digi24.

„Nu e în niciun fel în viziunea României și a Guvernului niciun fel de acţiune de acest tip. Prioritatea Guvernului României în legătură cu Moldova e sprijinirea drumului proeuropean al Moldovei, consolidarea forțelor politice proeuropene și ajutoare efective pe care oamenii să le simtă și să înțeleagă avantajul de a privi spre Europa”, a adăugat el.

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, spune că astfel de informații sunt aruncate pe piață pentru a testa reacțiile României.

„E una dintre manipulările de presă, apanajul propagandei recente a Federației Ruse, care am putea spune, prin simplul fapt că noi o discutăm acum, că și-a atins, cel puțin într-o primă instanță ținta. Am senzația că această manipulare evaluează anumite reacții pe care România le are”, a spus Dan Dungaciu.

El a mai spus că nu e de fapt vorba de nicio știre, deoarece sursa, blogul jurnalistului Ernest Vardanian, atașat postului Europa Liberă, finanțat de guvernul american, nu cuprinde nicio aluzie la o astfel de informație, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un jurnalist arestat în Transnistria.

O a doua țintă este publicul transnistran, care trebuie să vadă un inamic al Transnistriei, adică jurnalistul Ernest Vardanian, care trăiește în Republica Moldova și care face declarații războinice la adresa regiunii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri