Șeful Pentagonului: România e un partener de încredere. Președintele Obama apreciază prietenia poporului român

Data publicării:
dusa hagel mediafax

Şeful Pentagonului a mai spus că apreciază ospitalitatea poporului român oferită militarilor americani aflaţi în România, la Baza Kogălniceanu. „Este important şi pentru ei şi pentru noi, ca ţară”, a arătat oficialul american, citat de Mediafax.

Secretarul american al Apărării a invocat parteneriatul strategic puternic dintre cele două ţări şi a spus că apreciază, totodată, contribuţia României la menţinerea securităţii în această regiune.

„Statele Unite apreciază contribuţia României la securitatea în această regiune”, a spus Chuck Hagel, amintind, în context, implicarea militarilor români în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan.

Şeful Pentagonului a mai spus că el şi ministrul român al Apărării, Mircea Duşa, au discutat inclusiv despre situaţia din Ucraina. Acesta a menţionat că preşedintele Obama a anunţat, în această săptămână, că va cere Congresului să aloce un miliard de dolari pentru a îmbunătăţi capacitatea SUA şi a forţelor aliate din Europa, inclusiv pentru exerciţii şi pregătire.

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a sosit, joi, în Portul Constanţa, fiind întâmpinat de ministrul român al Apărării, Mircea Duşa, cu care a avut discuţii la bordul navei de protocol a Statului Major al Forţelor Navale "Mureşul".

Potrivit programului oficial, după aceste discuţii, cei doi oficiali vizitează vasul american USS de la Vella Gulf, acostat în Portul Constanţa.

Şeful Pentagonului, Chuck Hagel, va avea, joi, o întrevedere şi cu premierul Victor Ponta, confirmată de către şeful Executivului, care însă a evitat să dea detalii despre întâlnire, spunând doar că mesajul Guvernului transmis către oficialul american va fi că România îşi îndeplineşte îndatoririle, fiind un aliat serios şi important al SUA şi un factor de stabilitate în regiune.

Mircea Dușa: Este foarte important pentru România ca SUA să continue să acorde sprijin modernizării și înzestrării armatei române

La rândul său, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, joi, după întâlnirea cu secretarul american al Apărării Chuck Hagel, că SUA au în România un partener serios, pe care se pot baza întotdeauna.

Ministrul Duşa a subliniat că Guvernul României a înţeles că investiţiile în securitate sunt foarte importante, de aceea s-a hotărât să fie crescute alocările bugetare pentru Apărare, astfel ca, până în anul 2016, bugetul alocat Apărării să ajungă la 2 la sută din PIB.

„Am analizat stadiul dezvoltării proiectului de la Deveselu şi l-am informat pe omologul meu american că lucrările de amenajare a facilităţilor de apărare antirachetă sunt în grafic, prevederile acordului aferente acestui proiect fiind îndeplinite în proporţie 80 la sută”, a mai declarat Mircea Duşa, citat de Mediafax.

În ceea ce priveşte nodul multimodal şi centrul de tranzit de la Kogălniceanu, ministrul a spus că acesta constituie un bun prilej şi o oportunitate pentru ca activităţile militare de pregătire în comun să fie eficiente.

„Am discutat cu secretarul american al Apărării că este foarte important pentru România ca SUA să continue să acorde sprijin în procesul de modernizare şi înzestrare a armatei române”, a spus ministrul.

Potrivit lui Duşa, cei doi au mai discutat despre criza din imediata apropiere a României şi despre importanţa susţinerii stabilităţii şi integrităţii Republicii Moldova.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri