Serghei Lavrov: „Rusia îşi va retrage trupele din Transnistria doar după ce Tiraspolul şi Chişinăul vor face pace. În ultima vreme, încrederea între cele două părţi a slăbit”

Data publicării:
moldova

Rusia îşi va retrage trupele din Transnistria abia după ce Tiraspolul şi Chişinăul vor face pace, a declarat miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-o discuţie purtată cu şeful diplomaţiei moldovene, Natalia Gherman. Lavrov i-a răspuns astfel în mod voalat şi preşedintelui Traian Băsescu, care afirmase recent că, pentru a ajunge la o soluţie, Chişinăul are de negociat cu Moscova.

Am confirmat intenţia noastră de întărire a încrederii între cele două părţi. În ultima vreme, această încredere a slăbit. Credem în cadrul de negocieri 5+2, în care Rusia şi Ucraina acţionează ca garanţi”, a declarat miercuri Serghei Lavrov.

Formatul de negocieri „5+2” a fost lansat în vederea găsirii unei soluţii pentru problemele provocate de declararea unilaterală a independenţei aşa numitei Republici Transnistrene. El include în primul rând reprezentanţii Chişinăului şi ai Tiraspolului, apoi mediatorii Rusia, Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană şi OSCE.

Suntem pentru rezolvarea acestei probleme; o rezolvare prin care să se determine un statut special pentru Transnistria şi care să confirme integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu respectarea tuturor poziţiilor constituţionale”, a mai spus şeful diplomaţiei ruse.

Conflictul transnistrean a izbucnit în martie 1992, la aproape doi ani după ce raioanele moldoveneşti din partea stângă a Nistrului au proclamat Republica Moldovenească Nistreană cu capitala la Tiraspol. În acea perioadă, forţele separatiste erau alarmate de o eventuală uniune a Republicii Moldova cu România.

Ostilităţile s-au încheiat la 21 iulie 1992, când a fost semnat un acord de încetare a focului.

De la încheierea armistiţiului, Rusia a menţinut o forţă militară importantă în Transnistria - cel puţin 1200 de soldaţi, a căror misiune este să păzească arsenalul lăsat acolo de fosta Armată Roşie. Acestora li se mai adaugă alţi 1200 de militari din forţele de menţinere a păcii.

Pe aceeaşi temă:

 Ministerul rus de Externe îl critică pe Traian Băsescu

Cum crede Iurie Leancă că se va rezolva criza din Transnistria

Traian Băsescu: Vladimir Voronin a uitat că nu prea a putut trece frontiera în Transnistria să vadă mormântul părinţilor săi

Republica Moldova, viitor necunoscut. Chişinăul speră să semneze, în toamnă, Acordul de Asociere cu UE

Cristian Preda: Obstacolul reprezentat de comunişti în Republica Moldova poate fi depăşit

Traian Băsescu: Chişinăul trebuie să lupte diplomatic pentru fiecare palmă de pământ care îi aparţine

Dacian Cioloş, despre aderarea Republicii Moldova la UE: Trebuie clarificate lucrurile în relaţia cu Rusia

Republica Moldova: Tensiuni în zona de securitate cu Transnistria

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri