Referendum pentru maidanezi pe 6 octombrie. Sorin Oprescu a anunțat întrebarea la care ar urma să răspundă bucureștenii 

Data publicării:
sorin oprescu mediafax 2 -2

Actualizare 15:10: Sorin Oprescu a anunțat astăzi întrebarea de la referendumul care va fi dat mâine spre aprobare la Consiliul General al Municipiului București și la care vor răspunde cetățenii cu privire la problema câinilor:

„Sunteți de acord cu eutanasierea câinilor fără deținător capturați pe domeniul public al Municipiului București și neadoptați în termenul prevăzut de lege?”

La această întrebare vor fi două răspunsuri: „da” sau „nu”.

Primarul general al Capitalei a precizat că termenul prevăzut de lege este de 7 zile, conform legii 227/2002.

Edilul Capitalei a anunțat și data în care ar avea loc referendumul: duminică, 6 octombrie 2013.


Actualizare 14.50. La finalul întâlnirii dintre primarul general și primarii de sector, Andrei Chiliman a declarat că s-a discutat despre posibilitatea eutanasierii câinilor fără stăpân, după o perioadă în care să fie dați spre adopție.

Eu am propus ca, în paralel, să solicităm Guvernului să dea o ordonanță de urgență pentru completarea celei în vigoare, precum și a normelor de aplicare, astfel încât câinii agresivi să poată fi eutanasiați, cum se întâmplă și cu câinii bolnavi. Trebuie găsit un bun echilibru”, a spus primarul sectorului 1.

El a adăugat că adăposturile presupun costuri mari de întreținere și că, atât timp cât câinii nu sunt adoptați, este justificată eutanasierea”.

Pe de altă parte, Cristian Popescu, primarul sectorului 4, a spus că a cerut delegarea de urgență a competențelor către primarii de sector, astfel încât aceștia să poată gestiona problema. „Noi suntem castangii de serviciu”, a declarat el.

Edilul a precizat că nu a cerut bani de la Primăria Capitalei, ci competențe.

Actualizare 14.06. La ședință participă doar trei primari de sectoare: Andrei Chiliman, Rareș Mănescu și Cristian Popescu Piedone. Primarii de la sectoarele 2,3 și 5 au trimis reprezentanți.

Actualizare 13.46. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat că, pe lângă referendum, va propune colegilor să solicite Guvernului modificarea OUG 155/2001, iar câinii agresivi să fie pe lista animalelor care trebuie eutanasiate imediat.

„Amenzi am aplicat tot timpul, este treaba cu cei care au adoptat şi nu au respectat condiţiile adoptării. Părerea mea este că în afară de referendum, o să le propun şi colegilor, să solicităm Guvernului modificarea actualei legi, care este Ordonanţa 155/2001, în sensul să introducem câinii agresivi pe lista animalelor care trebuie eutanasiate imedit şi în felul acesta să avem rapid o măsură pe care o putem aplica", a spus Andrei Chiliman înainte de începerea şedinţei de urgenţă convocate de primarul Sorin Oprescu la Primăria Capitalei.

Potrivit lui Chiliman, la ora actuală, legile sunt prost făcute şi incomplete.

Andrei Chiliman a mai spus că se va pune pe masă problema referendumului și se vor căuta soluții imediate și ferme. El a subliniat că e nevoie de modificarea rapidă a legii pentru ca acei câini agresivi să fie sterilizați urgent.

Sorin Oprescu a vorbit ieri și despre o altă problemă. Numeroși câini sunt aduși cu mașini din afara Bucureștiului și lăsați la periferie, de aceea au fost convocați și reprezentanții județului Ilfov.  

Ieri, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunțat că va declanșa un referendum local, astfel încât bucureștenii să decidă cum vor să fie rezolvată problema câinilor maidanezi. Decizia a fost luată după ce un copil de 4 ani a murit mușcat de câini în zona parcului Tei.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri