Specialiști în biochimie: Victimele de la Colectiv au murit din cauza acidului cianhidric

Data publicării:
momentul incendiului

Conform documentului, ignifugarea materialelor şi a produselor combustibile se face în cazul construcţiilor noi, dar şi atunci când o clădire îşi schimbă destinaţia de utilizare. Specialiştii spun că materialul de izolare, folosit la clubul Colectiv, nu era ignifug.

„Buretele respectiv era în proporţie de 90% poliuretan, aditivi şi coloranţi. În momentul în care arderea se aprinde în spaţii închise, cu concentraţie foarte scăzută de oxigen avem de fapt o ardere incompletă, degajare de fum gros şi cu degajare în principal de monoxid de carbon şi din păcate cu degajare de acid cianhidric. Din punct de vedere biologic dacă vorbim, recuperarea în cazul intoxicației cu monoxidul de carbon se mai poate produce, dar în cazul intoxicației cu acid cianhidric, nu. Explicația pentru care unele din victimele din clubul Colectiv au decedat chiar după ce au fost scoase este tocmai această intoxicație care și-a spus cuvîntul”, spune Mihai Rissdorfer, inginer biochimist.

„Practic, aceste materiale, în special de genul poliuretanului, creează la ardere un amestec de monoxid de carbon şi acid cianhidric. Acesta din urmă este extrem de toxic. Este un ion cian, deci este efectiv gazul zyklon, cel de la Auschwitz”, spune Augustin Ofiţeru, inginer biochimist.

Materialele ignifuge sunt recomandate în special pentru construcțiile publice. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri