T. Băsescu: Protestul de la Roșia Montană este fabricat. Cel din Piața Universității este curat 

Data publicării:
basescu noua tribuna 1 presidency.ro

Foto: Administrația Prezidențială

„Nu am spus că nu rămân un susţinător al proiectului Roşia Montană, dar când s-a creat această falie în societate am considerat că trebuie să devin neutru”, a declarat Traian Băsescu la un post de televiziune.

„Există două abordări mincinoase: Proiectul nu crează multe locuri de muncă, iar utilizarea cianurilor nu este crima cea mare”, a mai spus el.

Președintele crede că rentabilitatea proiectului nu este problema României: „Luăm redevenţă, dar nu contribuim la investiţie. Nu noi ne asumăm riscul investiţiei. Aici discutăm despre nişte fonduri de investiţii, care sunt dispuse investiţii pentru a obţine profit”.

„Mai există o minciună: că ne pleacă aurul din ţară. Există o negociere nefinalizată de Guvern, care avea două puncte: 1. Ceea ce rezultă din procesarea minereului, se procesează până la final în Romania şi 2. Dreptul prioritar de achiziţie al BNR. Aceste elemente trebuiau continuate în negociere”, a mai spus Traian Băsescu.

Președintele mai crede că protestul din Piaţa Universităţii, al celor care se opun exploatării de la Roșia Montană, este unul „curat”, în schimb, cel de la Roşia Montană este unul „fabricat”.

Traian Băsescu a mai spus că, din informațiile pe care le deține, „Soros nu trimite ONG-urile în stradă”. Pe de altă parte, președintele crede că, „dacă din stradă ar ieşi un partid curat”, acest lucru ar fi benefic pentru clasa politică.

Traian Băsescu a mai spus că a primit „circa 480 de informări” de la serviciile de informații pe subiectul Roșia Montană.

Cel puțin în perioada mea nu s-a primit nicio informare care pe urmă să fi fost transferată Parchetului”, a precizat președintele.

În privința unui referendum, președintele a susținut că l-ar declanșa mâine, însă nu există siguranța că s-ar prezenta 50%+1 dintre alegători.

„Aş putea declanşa un referendum pe tema Roşia Montană, dar nu avem garanţia că se vor prezenta 50 la sută din cei cu drept de vot”, a spus Traian Băsescu.

Șeful statului a mai evidențiat „o altă minciună” și anume că se spune că patru munți vor fi retezați, când, de fapt, „doi sunt retezați la ora asta”.

Despre gazele de şist

„Eu nu voi prinde momentul când se va scoate primul metru cub de gaze de şist. Miza politicilor în zona energetică trebuie să fie independenţa energetică. Eu am ţinut foarte mult la această independenţă, încât am refuzat orice contact cu South Stream şi am sprijinit proiectul Nabucco”, a spus Traian Băsescu.

Președintele a adăugat că nu există miză mai mare decât independența energetică a României.

Despre pactul de coabitare cu premierul

„Nu aş zice că nu funcţionează, cât timp nu ne împiedicăm unul pe altul să ne facem atribuţiunile. E acolo. Funcţionează comunicarea instituţională. Am vorbit de ziua lui, nu trebuie să vorbeşti în fiecare zi cât timp corespondenţa între instituţii funcţionează”, a spus președintele.

Despre CFR Marfă

„Pe 4 octombrie, GFR trebuie să aibă depozitul de 20,2 milioane de euro ca garanţie, după care în 30 de zile trebuie să vină cu diferenţa. Nu vreau să descurajez investitorul, dar din câte ştiu nu va avea banii. Se caută tot felul de tertipuri să întârzie”, a spus Traian Băsescu.

„Până pe 4 octombrie, Gruia Stoica trebuie să depună avansul. Dacă nu îi depune, lucrurile sunt închise. Dacă îi depune, are 30 de zile pentru semnarea contractului. Obligaţia de a dezvolta compania trebuie să existe. Aici e problema investitorului strategic şi cât de corect a fost ales din acest punct de vedere”, a adăugat președintele.

Traian Băsescu: Guvernul Ponta pregăteşte eşecul anilor viitori

„Economia gâfâie. Macroeconomic suntem stabilizaţi. Guvernul Ponta nu a făcut excese, dar pregăteşte eşecul anilor viitori, tăind mereu de la investiţii. Tot timpul s-a tăiat de la investiţii. Nu e grav că ai tăiat neapărat de la investiţii 2,5 miliarde până acum, dar mă uitam la situaţia plăţilor. Pe bani externi, la fonduri europene finanţarea autohtonă este cu 12% mai mică decât în 2012. La creditele de la BERD, finanţarea este cu 46% mai mică decât în 2012, iar la cheltuieli de capital, cu 10% mai mică. Pe fondul faptului că investiţiile străine sunt mai mici, înseamnă că ne pregătim de intrarea într-o creştere accelerată a şomajului de anul viitor. Şi datorită sistemului bancar, companiile sunt secătuite. Sistemul bancar, dacă le creditează, o face în condiţii absolut antieconomice”, a spus președintele.

Despre viitorul politic

„Probabil că voi rămâne în politică şi o să iau vorbele domnului Iliescu, ies din politică cu picioarele înainte. Să nu vă gândiţi că voi rămâne preşedinte de partid. Dorinţa mea, după ce am văzut viaţa politică, a fost să creez acea fundaţie care să genereze un partid. În mintea mea, ideea  a fost un partid pentru 2016.  E adevărat, fundaţia trebuie să rămână, să aibă viziune pe care s-o transfere”, a spus șeful statului.

„Dacă există cineva care nu îşi doreşte destabilizarea Guvernului, eu sunt. Nu mai am interese politice, nu mă interesează prezidenţialele, nici alegerile legislative. Pentru România, cel mai mare dezastru ar fi o criză politică. Sper să nu întindă elasticul până plesneşte. Disputele dintre ei alimentează afară ideea unei posibile instabilităţi”, a afirmat Traian Băsescu.

Președintele a repetat că nu îl vede pe Crin Antonescu președinte, însă nici Victor Ponta nu este „ce i-ar trebui României”.

„Eu nu am încă o figură politică conturată. Nu vă imaginaţi că stau pe Lună şi Cotroceniul e o cazemată în care nu se intră decât dacă sari gardul. Mă uit la ei şi la ce sunt în stare pentru voturi. Antonescu s-a urcat în trenul anti-Roşia Montană, deşi habar nu are ce e acolo. Ponta s-a urcat în trenul pro-Roşia Montană, deşi nici el nu ştie despre ce e vorba. Eu m-am urcat în trenul anticorupţiei. Eu nici ca opozant nu am vorbit fără să am date”, a spus Traian Băsescu.

Candidatul ideal pentru preşedinţie

„Nu avem un candidat ideal. Este secetă. Este pentru prima dată când miza majoră este guvernarea pe imagine şi nu pe ceea ce faci. Am nouă ani de când sunt şeful statului şi vă dau cuvântul că dacă aş fi spus: este esenţială guvernarea pe imagine, aş fi găsit formule să nu îi am pe Vîntu, Voiculescu, Patriciu împotrivă. Mă întreb cum se simt oamenii ăştia care ştiau că Vîntu are probleme, Voiculescu are probleme. Cum se simt când îi văd că pleacă din sălile de judecată condamnaţi? Preşedinţia gestionează un buget de 5 milioane de euro. Dacă vor fi dosare, merg în faţa instanţei. Nu mă tem. Aici e o mare minciună care se aude şi în zona celor care operează fonduri europene: ne e frică de DNA.  Eu am fost în faţa procurorilor pentru reclamaţii primite pe vremea când eram primar. Nu am nicio reţinere să merg în faţa procurorilor”, a afirmat Traian Băsescu.

Președintele a adăugat că nici Victor Ponta și nici Crin Antonescu nu pot să câștige, însă unul dintre ei va fi în turul doi. El a adăugat că „este anormal și nedemocratic ca cel mai mare partid din România (PSD - n.r.) să nu aibă candidat”.

„Îi admir ca partid, îi dezaprob ca politică. Nu sunt un partid nedemocratic şi pe care să nu-l respecţi”, a menționat șeful statului.

Despre legea maidanezilor

„Legea este foarte corect făcută. Primul comandament este că trebuie adunaţi câinii de pe domeniul public. Al doilea comandament este să fie adoptaţi şi al trei comandament este să fie eutanasiaţi. Depinde de resursele fiecărei primării dacă îi ţine 14 zile lucrătoare. Atenţie, discutăm despre trei săptămâni! Eu am început programul de eutanasiere, pentru că populaţia canină este prea mare pentru ca sterilizarea să dea roade. Eutansierea s-a oprit în 2002. Din 2002 până în 2013 sunt 11 ani şi populaţia canină a crescut. Este proba că minciuna spusă de ONG-uri şi de aşa-zişii iubitori de câini - mai mult iubitori de bani de la Primărie - a fost ineficientă. Se putea face constatarea, nu ştiu dacă asta e vital - drama lui Ionuţ”, a spus Traian Băsescu.

Despre aderarea la zona Schengen

„Aş face un comentariu la adresa francezilor. Totul are o limită. Nu poţi invoca minoritatea romă pentru Schengen. Schengen e despre altceva. Minciuna că dacă nu intrăm în Schengen nu vor mai fi romi în Franţa e demontată cu ochiul liber. România nu e în Schengen şi romii sunt acolo. Cum România accesează bani pentru programe pentru romi, aşa poate şi Franţa. Şi Germania e cel puţin la fel de intransigentă, dar mă aştept să rămână corectă. Nu ne poate reproşa nimeni că nu ne-am dotat frontierele. Întrebarea e cât de corecţi sunt cei de la frontiere, dar nu au decât să facă sondaje. Nu pot să spună: nu vrem, pentru că sunt romi la Paris. E un minus al nostru faptul că nu reuşim să controlăm acest exod nejustificat de nevoia de muncă. Din păcate, se duc să fure, să cerşească. E mult mai deranjant furtişagul în autobuz decât faptul că îi dă un tun în bancă”, a declarat președintele.

Băsescu: Torționarii trebuie să rămână fără pensie

„Dincolo de regim, umilinţa a fost treaba lor, a şefilor. Trebuie să rămână fără pensie şi îmi aduc aminte când discutam cu Tăriceanu să facem institutul ăsta (IICCMER - n.r.), dar am putut forţa deschiderea tuturor arhivelor când am prezentat un raport în Parlament. Mi-e greu să spun să vină comisia să reevalueze raportul şi vă spun de ce: comisia a mers, poate, mai departe. A etichetat regimul comunist ca fiind ilegitim şi criminal. E mai mult decât a  afirma că a recurs la genocid. S-au făcut cărţi de istorie care ţin cont de raportul de condamnare a comunismului. E un lucru care ar rămâne după mine: să fie în programă, copiii să ştie ce a făcut Vişinescu”, a declarat Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri