T. Băsescu: Sunt nevoit să fiu neutru faţă de proiectul Roşia Montană, nu declanşez acum un referendum

Data publicării:
rosia montana mediafax-4

"Nu am iniţiat un referendum pentru Roşia Montană, l-am invocat ca o eventualitate. În al doilea rând, apreciez şi asta precizez în scrisoare, că o dezbatere în Parlament este de natură să clarifice foarte multe din semnele de întrebare pe care românii le au legat de acest proiect şi consider că dezbaterea în Parlament este cel mai potrivit lucru pentru o opţiune corectă a Parlamentului. Nu voi lua o măsură care să împiedice sau să facă inutilă dezbaterea în Parlament.

Ca atare, nu declanşez acum un proces de referendum naţional care, oricum, nu s-ar putea organiza decât tocmai la anul, odată cu europarlamentarele.

În cazul în care aş declanşa un referendum, naţional, în cazul în care, în urma dezbaterii în Parlament, societatea ar fi fragmentată pe tema Roşia Monatnă, în momentul în care aş primi legea la promulgare şi ar genera falii în societate, cu certitudine, nu aş promulga legea, înainte de organizarea unui referendum. Pentru că sunt proceduri să mă pot încadra în timpul de sesizare şi organizare a referendumului, înainte de promulgare.

Partidele sunt în contradicţie, acum le-ar conveni un referendum, alteori nu îl respectă. Mi se pare că e un moment potrivit pentru o dezbatere serioasă. Parlamentarii trebuie să aibă în vedere consecinţele oricărei soluţii pe care am adopta-o.

Sunt nevoit să am un comportament neutru faţă de proiect, chiar dacă am fost un susţinător al lui. Modul cum evoluează lucrurile mă îndeamnă să fiu prudent pentru a fi un mediator credibil în această dezbatere publică", a declarat preşedintele.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, i-a scris preşedintelui Traian Băsescu, solicitându-i să anunţe data la care ar putea convoca un referendum despre controversata exploatare minieră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri