Tabloidele britanice constată că primii români sosiți la Londra au venit să muncească, nu să trăiască din ajutoare

Data publicării:
romani londra

 Tabloidul Daily Mail publică fotografii din timpul discuţiilor pe care deputatul Keith Vaz (stânga) le-a avut pe aeroport cu românii care au ajuns în Marea Britanie (dreapta)

Jurnaliștii de la tabloidele britanice l-au însoțit pe deputat și au constatat că românii despre care până mai ieri se spunea că vin să profite de pe urma beneficiilor sociale au venit de fapt să muncească și mulți spun că vor să se întoarcă după o perioadă acasă. 

La bordul cursei care a venit din Târgu Mureș s-a aflat și Victor, care a venit să lucreze în Marea Britanie într-o spălătorie de mașini din Londra, pentru a trimite acasă banii care să îi întrețină familia. „Nu vin să vă jefuiesc țara. Vin să lucrez, apoi să plec acasă”, a explicat el, citat de Daily Mail. Tabloidul însoțește articolul de o serie de fotografii cu românii sosiți în aeroport.

Bărbatul de 30 de ani a spus că a câștigat 10 euro pe zi lucrând în construcții în România și speră să câștige 10 euro pe oră în Marea Britanie. El a servit o cafea cu deputatul Vaz, au discutat, printre altele, despre politica românească și despre serviciile medicale din România. 

Cu același avion a venit și Adrian, un medic de 35 de ani care va lucra într-un spital de lângă Londra. El le-a spus reporterilor britanici că vrea să stea în aici cel puțin șase luni. „Nu știu dacă va fi permanent, pentru că soția și fiica mea sunt în România”, a subliniat el.

Reporterii au mai discutat cu un alt român, Silviu, care a revenit la Londra după ce și-a petrecut sărbătorile în România. El le-a spus că majoritatea românilor vor să lucreze.

„Nu am văzut nicio dovadă că oamenii s-au grăbit să vină pentru că este 1 ianuarie”, a subliniat deputatul Keith Vaz, după discuțiile din aeroport. 

În orice caz, scopul parlamentarului britanic, aflat în opoziție, a fost atins: prin acțiunea sa, el apare în toată presa britanică și, implicit, sunt reluate și ideile sale: guvernul a greșit nefăcând o estimare pentru imigrația românilor și bulgarilor, pentru că, de fapt, un pericol mai mare îl reprezintă imigranții din țări non-UE, precum nord-africanii, afganii, sirienii.

Subiectul este tratat și de una dintre publicațiile considerate „serioase”, cotidianul The Guardian. 

Dar, în vreme ce „Daily Mail” - inclusiv prin fotografiile pe care le publică - dă impresia ca invazia a început, „The Guardian” este mai echilibrat și scrie că doar trei sferturi din locuri erau ocupate în avionul Wizz Air și că cei mai mulți din cei 146 de pasageri reveneau în Marea Britanie la locuri de muncă pe care le au deja de ceva vreme, în ciuda restricțiilor. Într-un alt articol, un comentariu, cotidianul menționează și opinia liberal-democraților (aflați la guvernare), care au avertizat că retorica antiromi a politicienilor inflamează și mai mult tensiunile intercomunitare deja existente.

Pe de altă parte, The Telegraph mută accentul pe altceva: de fapt, după ridicarea restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari, pe britanici îi paște pericolul unei invazii din partea unor cetățeni din țări non-UE, cum ar fi Republica Moldova și Macedonia. Motivația: România și Bulgaria acordă cu ușurință pașapoarte cetățenilor din cele două țări.

Echipei Digi24 nu i s-a permis să filmeze, alături de jurnaliștii britanici, pe aeroportul din Luton, unde deputatul laburist Keith Vaz a promis că va fi în dimineața de 1 ianuarie pentru a monitoriza personal „invazia românilor” în Marea Britanie, după ridicarea restricțiilor pe piața muncii.

Reprezentanții London Luton au motivat că nu autorizează filmarea pentru a nu îngreuna activitatea aeroportului. Echipa Digi24, care a ajuns marți dimineața la Londra, este formată, însă, doar din doi oameni: reporterul Cristian Citre și cameramanul Liviu Brașoveanu. Urmăriți în materialele video de mai sus corespondențele trimișilor Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri