42 de ani de la tragedia de la Certej. La 30 octombrie 1971, 89 de oameni mureau înecaţi într-un val de steril de la exploatarea minieră

Data publicării:
certej

Se împlinesc 42 de ani de la tragedia de la Certej, tragedia uitată a 89 de vieţi îngropate sub 300.000 de metri cubi de substanţe chimice dintr-un iaz de decantare aparţinând unei mine din localitatea hunedoreană. La 4:55 a.m., ora tragediei, cinci activişti care se opun proiectului de exploatare auriferă de la Roşia Montană au venit cu flori la Ministerul Mediului şi au aprins primele lumânări în memoria victimelor.

Pe parcursul zilei, mai mulţi manifestanţi şi-au anuntat prezenţa aici, iar la ora 17:00 au repus în scenă accidentul din 1971. Scopul lor este să transmită opiniei publice cât de periculoase sunt exploatările miniere pe bază de cianuri. În acelaşi scop, la Cluj Napoca, un grup de tineri a realizat un flash-mob la ora 12:00.

Accidentul ecologic de la Certej a fost cea mai mare tragedie pe timp de pace din România anilor 70, muşamalizată de regimul comunist pentru a preveni eventuale reacţii de protest ale populaţiei. Pe 30 octombrie 1971, la ora 4:55, digul exploatării miniere Certeju de Sus, judeţul Hunedoara, s-a rupt. Un val acid de steril de 300.000 metri cubi s-a revărsat din iazul de decantare şi a înghiţit şase blocuri, un cămin cu 30 de camere şi patru locuinţe individuale. 89 de oameni au fost ucişi în doar 15 minute.

Nimeni nu a fost condamnat pentru această tragedie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri