Traian Băsescu îi cere, din nou, premierului să modifice Codul de Procedură Penală prin ordonanță de urgență

Data publicării:
Traian Basescu declaratie la Cotroceni 1

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, îi cere prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, să opereze astăzi, prin ordonanță de urgență a Guvenului, modificările la Codul de procedură penală solicitate, încă din luna septembrie a anului trecut, de preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), doamna Livia-Doina Stanciu, și de procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), doamna Laura-Codruța Kovesi”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.   

În replică, premierul Victor Ponta spune că nu a primit, încă, solicitarea la care se face referire în comunicatul citat. 

Ministerul Justiţiei a primit, vineri, de la Consiliul Superior al Magistraturii propunerile magistraţilor pentru modificarea Codului de Procedură Penală.

Aceste modificări vizează reglementările referitoare la interceptări. Ele au fost primele reclamate de procurorii anticorupţie şi de cei de la DIICOT, care au susţinut că anumite prevederi ar face imposibilă anchetarea demnitarilor.

Prevederile contestate stipulează că nu pot fi interceptaţi suspecţii de infracţiuni decât atunci când se începe urmărirea penală faţă de ei, iar în cazul demnitarilor, este necesar avizul prealabil al camerelor parlamentare din care fac parte, ceea ce înseamnă că sunt anunţaţi.  

Ministerul Justiţiei a decis, joi seară, să modifice contestatul Cod de procedură penală. Concret, este vorba despre articolul care ar fi făcut inutile interceptările telefonice, pentru că acestea urmau să fie realizate doar după anunţatea inculpatului.

La Digi24, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a declarat că instituția pe care o conduce a semnalat problemele pe care le ridică noile Coduri încă din septembrie anul trecut.

Temerea procurorilor e împărtăşită şi de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului consideră că promovarea Codului de procedură penală în forma actuală lasă statul fără mijloacele necesare pentru a preveni acte de corupţie, de trafic de persoane şi de droguri.

Dacă premierul nu își asumă emiterea unei ordonanțe de urgență, este emblema corupției. Devine scutul oamenilor corupți”, a avertizat președintele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri