Un eurodeputat finlandez îl contrazice pe premierul V. Ponta pe tema exploatării cu cianuri

Data publicării:
deputat finlandez

Declaraţiile eurodeputatului finlandez vin după ce prim-ministrul român a lăudat exploatarea cu cianuri a zăcămintelor aurifere din Finlanda, explcând că că acest procedeu se poate face în deplină siguranţă.

Eurodeputata Satu Hassi, membru al partidului Liga Verde, a scris pe blogul său că premierul Victor Ponta şi-a făcut o impresie greşită în privinţa exploatării cu cianuri din Finlanda. Oficialul l-a contrazis, astfel, pe prim-ministrul român, care susţinea că această metodă este foarte sigură.

„Premierul român Victor Ponta şi-a făcut o impresie mult prea optimistă asupra utilizării cianurii în minele finlandeze. Există zeci de mine în Finlanda, dar cianura nu este folosită în 52 de mine, ci doar în câteva. În al doilea rând, utilizarea cianurii în minele de aur finlandeze nu s-a făcut în condiţii de siguranţă. (...) În apa reziduală din mina Kittila Suurikuusikko, conţinutul de cianuri a depăşit limita permisă”, a scris pe blogul său eurodeputatul finlandez.

În plus, Satu Hassi susţine că minele respective nu sunt amplasate în zone foarte populate, aşa că riscul îmbolnăvirii unui număr mare de oameni este mai scăzut. Reacţia eurodeputatului vine după ce premierul Victor Ponta declarase că în Finlanda funcţionează 52 de mine, iar folosirea cianurii se face în deplină siguranţă.

„Standardele finlandeze sunt cele mai ridicate din Europa şi chiar am cerut un schimb de informaţii, asistenţă tehnică, un dialog cu agenţiile guvernamentale, dar şi cu sectorul privat care lucrează în acestă zonă”, a declarat Victor Ponta.

Mineritul cu cianuri a declanşat proteste şi în rândul activiştilor ecologişti din Finlanda. Aceştia spun că apele din nordul acestei ţări sunt în pericol de a fi contaminate cu arsenic şi cianuri, iar pagubele pentru mediu vor depăşi profiturile scoase din minele de aur.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri