V. Ponta: Asigurăm veniturile pentru instituţiile unde s-a calculat greşit. Nu vom mări toate pensiile şi salariile cu 3,75%

Data publicării:
salarii-protest-angajati-bani-mediafax-1

„La rectificare asigurăm plata salariilor pentru toate instituţiile unde s-a calculat greşit de la început sau unde au fost situaţii speciale. Cred că cei mai mulţi bani îi dăm la Ministerul de Interne, pentru că s-au angajat noile promoţii”, a spus Ponta.

El a spus că şi Senatul şi Camera Deputaţilor vor primi bani în plus pentru plata sumelor forfetare către parlamentari, sume din care sunt plătiţi angajaţii birourilor parlamentare.

„Mai sunt la diverse instituţii - Camera şi Senatul, unde nu ştiu să vă spun de câţi bani e vorba, dacă sunt trei milioane de Euro, dar vorba de drepturi salariale la toate instituţiile”, a spus Ponta.

El a spus că şi SRI, SIE şi STS vor avea o rectificare bugetară pozitivă.

„Şi la SRI apare, şi la SIE, şi la STS - deci unde nu s-a calculat bine de la început sau au apărut cheltuieli suplimentare evident că asigurăm toate salariile, aşa cum asigurăm funcţionarea tuturor instituţiilor”, a spus Ponta.

El a arătat că vor primi bani toţi cei care au de primit drepturi salariale: „Toate instituţiile centrale sau locale primesc la rectificare banii, inclusiv e vorba de banii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap - pe aceia îi alocăm acum la rectificare”.

Victor Ponta a mai spus că sunt bani prevăzuţi în bugetele locale pentru profesorii din preuniversitar. „Avem banii prevăzuţi - să nu-i căutaţi la Ministerul Educaţiei, ci la autorităţi locale - pentru profesori, pentru că e vorba de profesorii din preuniversitar. Avem pentru medici, i-am trecut la fondul de rezervă şi-i plătim pe măsură ce e necesar”, a afirmat premierul.

Salariile şi pensiile nu vor fi majorate pentru anul viitor cu acelaşi procent, ci ţintit către persoanele cu venituri mici şi anumite categorii speciale, precum medici rezidenţi şi profesori debutanţi, a precizat Victor Ponta.

„Avem un spaţiu de creştere atât a pensiilor, cât şi a salariilor, important este să vedem exact în ce fel folosim acest spaţiu fiscal. Din punctul meu de vedere - şi este şi cel al ministrului de Finanţe - nu mărim toate salariile şi pensiile cu 3 virgulă ceva la sută, ci încercăm să ne adresăm celor cu venituri mici şi unor categorii speciale, fie că vorbim de medici rezidenţi sau de profesori debutanţi, pentru că, altfel, cei care au deja salarii şi pensii mari nu o să simtă foarte mult cei 3,75%, dar dacă mergem ţintit pe anumite categorii, creşterea va fi mai semnificativă”, a explicat premierul.

Guvernul a anunţat anterior că există resurse bugetare pentru indexarea pensiilor cu un procent bazat pe inflaţia de anul trecut, de 3,75%.

V. Ponta, în şedinţa de guvern din 16 octombrie: „3,75%? Aşa darnici sunteţi?”

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, i-a explicat, în şedinţa de guvern din 16 octombrie, premierului Victor Ponta că pensiile vor fi indexate anul viitor luând în calcul inflaţia consemnată în 2012 şi nu cea de anul acesta, în contextul în care premierul subliniase că pensiile vor creşte în 2014 peste inflaţia actuală.

(Declaraţiile făcute la Digi24 de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu) 

Avem cea mai mică inflaţie, în scădere, însă pensiile o să crească, totuşi, cu cât am zis, anul viitor, cu aproape 3%...”, a declarat Ponta la începutul şedinţei, însă Mariana Câmpeanu i-a atras atenţia că este vorba de o indexare cu 3,75%.

„3,75? Aşa darnici sunteţi?”, s-a mirat premierul.

„Nu, domnule prim-ministru, se ia inflaţia pe anul trecut, din cauza aceasta”, i-a răspuns ministrul.

„Bine. Dăm, că, slavă Domnului, la pensie chiar trebuie daţi bani, dar auzeam cu inflaţia galopantă. Inflaţia galopantă e 1,8, e cea mai mică, cred, din foarte multe timpuri”, a afirmat Ponta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri