Vasile Dîncu: Johan Kobborg nu poate înțelege cum ne-a transformat perioada comunistă 

Data publicării:
Opera Nat Dancu Inquam-1

 

 Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Vasile Dîncu s-a întâlnit, marți, atât cu angajații ONB cât și cu o delegație condusă de Johan Kobbor și Alina Cojocaru. Cei dintâi au invocat nevoia de previzibilitate, de repertoriu stabil și management performant, în timp ce delegația condusă de Kobborg-Cojocaru mizează pe competiție permanentă, criterii de performanță, inovație și schimbare.

Vicepremierul a precizat că poveștile celor două grupuri sunt la fel când vine vorba despre managementul neperformant al Operei Naționale și lipsa de resurse.

„Un singur numitor comun au cele două entităţi: povestiri despre managementul neperformant al instituțiilor noastre de cultură, despre lipsa de resurse, de viziune şi despre continua improvizaţie. Angajaţii de la Operă au fost civilizaţi, organizaţi şi coezivi. Au ascultat o declaraţie cu un punct de vedere contrar fără să huiduie şi mulţi chiar au aplaudat. Johan Kobborg, un mare artist contemporan, nu are cum să înţeleagă cum ne-a transformat perioada comunistă şi ce efecte se prelungesc până acum”, a scris vicepremierul.

Vasile Dîncu a subliniat că Opera Națională are nevoie de un proiect pe termen lung în care viziunile celor două grupuri să se unesc.

„Din punctul meu de vedere, acum este nevoie de o decizie pe termen scurt, pentru a curma criza, şi de un proiect pe termen mediu şi lung. Cred că o instituţie de repertoriu, aşa cum îşi doresc angajaţii, cum poate fi Opera Naţională Română, nu trebuie să excludă deschiderea spre proiecte ambițioase, care să aducă plusvaloare şi circulație internaţională. Un manager curajos şi un proiect inteligent nu cred că trebuie sa elimine neapărat vreuna dintre tendinţe, chiar dacă multă lume crede acum că varianta radicală este cea mai bună”, a scris Vasile Dîncu.

Vicepremierul a precizat că discuțiile vor continua și astăzi. 

Scandal la Operă 

Vicepremierul a mers ieri la operă pentru a încerca să medieze scandalul care a izbucnit la Operă și care a dus la anularea mai multor spectacole. Vasile Dîncu a promis, la finalul discuțiilor, că Corpul de control al premierului va realiza un audit la Opera Națională. 

În faţa vicepremierului, protestatarii au contestat managementul fostei conducerii şi au cerut ca în fruntea Operei să fie instalaţi Tiberiu Soare şi Vlad Conta. 

Problema a pornit la începutul acestei luni, când un nou director general interimar, Tiberiu-Ionuț Soare, a preluat conducerea Operei Naționale. Una dintre primele sale acțiuni a fost de a-l demite din funcția de director artistic al baletului pe Johan Kobborg și de a-l plasaprintre artiștii companiei, „un rang scăzut în comparație cu corpul de balet în alte companii”.

Tiberiu Soare a explicat că societatea nu are din punct de vedere tehnic poziția de director artistic în structura sa administrativă. Dar această schimbare a fost văzută în anumite cercuri ca o încercare de a anula modificările efectuate în ultimii ani. De asemenea, acest scandal a pus sub semnul întrebării direcția acestei companii, care este sub conducerea statului, într-o perioadă de transformări politice din România și despre modul în care vroia să preia structura internațională. 

Înlăturarea lui Johan Kobborg a creat un scandal în lumea dansului, iar dansatorii amenință că vor părăsi Baletul Național. Există îngrijorări și asupra faptului că Opera ar continua să aibă drepturi legale de a efectua unele dansuri din repertoriul lui Kobborg. Acuzațiile au continuat și în mass-media din România.

Citiți și: 
Discuţii fără rezultat la Operă. Johan Kobborg: Această ţară nu are ministru al Culturii
Ministrul Culturii îi răspunde lui Ion Caramitru: M-aș fi așteptat să veniți cu soluții pentru Opera Națională nu să căutați să produceți un nou scandal 
Scandalul de la Operă, mediat de vicepremier

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri