Joe Biden: "Sunteţi cea mai grozavă generaţie de luptători. Vă spun din partea preşedintelui: puteţi să vă bazaţi pe noi!"

Data publicării:
biden romania

 

(Foto - Facebook US Embassy Bucharest)

Actualizare 15.30. "Suntem mândri să fim împreună cu forţele române", a spus Joe Biden.

În România, forţele americane au găsit aliaţi de nădejde. România este un partener serios şi ferm din prima zi. Aproape 1000 de români sunt încă în Afganistan şi continuă să lucreze acolo. Sunt mulţumit că veţi continua să fiţi în misiune în 2014", a adăugat vicepreşedintele american.

"Este o plăcere să văd trupele noastre lucrând împreună. Am cunoscut mai bine România de când am început să vin aici. Am cunoscut liderii României şi am sprijinit participarea la NATO. Am văzut România parcurgând drumul de la tiranie la libertate şi am înţeles curajul moral şi fizic al românilor când am văzut soldaţii din Irak şi Afganistan. Ştiu că 25 de soldaţi români şi-au pierdut viaţa şi 143 au fost răniţi în Irak şi Afganistan şi vreau să le mulţumesc. Românii sunt ostaşi de nădejde, iar 1000 de soldaţi sunt şi acum în Afganistan", a spus Joe Biden.

"România este şi gazda trupelor noastre de la Mihail Kogălniceanu. Sunteţi cea mai grozavă generaţie de luptători. V-am văzut în Bosnia, în Kosovo, în Irak la Faluja şi la Kandahar în Afganistan. Suntem mândri să fim împreună cu forţele romane şi vreau să spun mulţumesc bărbaţilor şi femeilor în uniforma care ne ajută să ne asigurăm securitate. E o obligaţie sacră să fim alături de dumneavoastră şi vă vom arăta că ştim să ne ţinem de cuvânt. Situaţia din Crimeea ne aduce aminte de ce avem nevoie de alianţa NATO. Rusia, care continuă să destabilizeze Ucraina, trebuie să înţeleagă că graniţele Europei nu mai pot fi schimbate prin război. Trebuie să revitalizăm NATO, care trebuie să fie mai unită. Le mulţumesc şi trupelor noastre care continuă să-şi facă datoria aici”, a spus mai spus vicepreşedintele american. 

Discursul lui Joe Biden, vicepreședintele SUA

"Consider că sunteţi cea mai grozavă generaţie de luptători. V-am văzut în zone foarte grele. Vă spun din partea preşedintelui: Puteţi să vă bazaţi pe noi, ne îndeplinim obligaţiile", potrivit acestuia.

Actualizare 15.25. Joe Biden a ajuns la Baza 90, unde a fost întâmpinat de ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Discursul lui Mircea Dușa, ministrul Apărării

"SUA sunt partenerul nostru cel mai important. Ne exprimăm aprecierea pentru sprijinul constant arătat. Sprijinul american a fost decisiv pentru înzestrarea Armatei", a spus Mircea Duşa.

"Dorim ca baza de la Mihail Kogălniceanu să devină permanentă", a adăugat ministrul Apărării.


Joe Biden şi soţia sa au fost întâmpinaţi la sosirea pe aeroport de ministrul de Externe Titus Corlăţean şi de însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA, Duane Butcher.

Oficialul SUA a primit salutul Gărzii de Onoare. Ministrul Corlăţean i-a oferit soţiei vicepreşedintelui american un buchet de flori.

Vizita lui Joe Biden este cea mai importantă a unui oficial american în România în ultimii 5 ani. De altrfel, tot vicepreşedintele SUA a venit la Bucureşti, în octombrie 2009.

Însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, a explicat pentru Mediafax că Joe Biden va aborda şi problema luptei împotriva corupţiei.

România a făcut progrese imense în combaterea corupţiei, după cum s-a văzut în ultima perioadă, şi este important ca momentul acesta "să nu se piardă", a afirmat Butcher, precizând că vicepreşedintele american va veni la Bucureşti şi pentru a insista pe acest subiect.

„Un alt motiv al vizitei este de a încuraja România să se concentreze pe eforturile de combatere a corupţiei, de a avea instituţii independente puternice şi un bun mediu de afaceri. Vrem să reflectăm faptul că România a făcut progrese imense şi, de fapt, a ajuns un model pentru ţările din regiune în ce priveşte lupta împotriva corupţiei, după cum am văzut în ultima perioadă. Este important ca momentul acesta să nu se piardă, iar eforturile de combatere a corupţiei să continue, a declarat Duane Butcher.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri