Victor Ponta: Și Finlanda exploatează aur cu cianură. Până la urmă, cuvântul e problema

Data publicării:
VICTOR PONTA-resize Mediafax Foto-Octav Ganea-6

Cred că avem foarte mult de învățat de la Finlanda, care are resurse importante, le exploatează, nu au mine închise. Au 52 de mine în funcțiune, fac această exploatare cu cele mai înalte standarde de mediu, folosind cianuri, dar respectând cele mai înalte standarde. Am cerut asistență tehnică”, a declarat premierul.

Victor Ponta a spus că și România ar trebuie să aibă o strategie la fel de bună din punct de vedere economic, social și al protecției mediului.

„Nu se poate spune despre Finlanda că nu respectă mediul, are cele mai înalte standarde. De ce nu am face și noi acelasi lucru? E vorba de dreptul la dezvoltare a României și despre oportunitățile pe care, cu inteligență, trebuie să le folosim”, crede Victor Ponta.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor în legptură cu acest subiect, Victor Ponta a spus: „Nu sunt un specialist în acest domeniu, primul lucru este că exploatează aurul cu cianură, nu există altă tehnologie care să scoată acest cuvânt odios, că până la urmă cuvântul e problema. Cianura e folosită în multe alte tehnologii, dar în Finlanda tot cu cianură exploatează. Nu cunosc foarte bine tehnic, dar putem învăța de la ei, să știm ce putem cere, ce standarde de mediu, de la orice companie, nu de la una anume de la oricine poate și vrea să investească în România”.

Şi premierul finlandez consideră că exploatările pot sprijini economia doar dacă respectă anumite reguli. E nevoie să se ţină cont de criteriul economic, dar şi de părerea oamenilor şi grija faţă de mediul înconjurător, a explicat oficialul finlandez.

Depozitele de minerale şi metale preţioase sunt mai ales în nordul Finlandei şi, după cum probabil ştiţi, natura din Laponia este foarte fragilă. Şi Moş Crăciun locuieşte în Laponia, aşa că nu putem să îl deranjăm pe Moş Crăciun cu minele noastre şi de asta avem nevoie de tehnologii miniere foarte eficiente şi curate”, a spus Jyrki Katainen, premierul Finlandei”.

Declarația premierului are loc în condițiile în care proteste față de exploatarea de la Roșia Montană se desfășoară de 22 de zile consecutiv, iar o comisie înființată de Parlament special pentru acest proiect a avut astăzi prima ședință.

Proiectul minier a stârnit și dispute în USL, după ce Victor Ponta le-a cerut parlamentarilor din această comisie să meargă la Roșia Montană pentru a discuta cu minerii de acolo.

Crin Antonescu a declarat la Digi24 că „a face un fel de ritual din a intra într-o galerie” i se pare „ușor superficial și chiar infantil”.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, care a vizitat galeriile de la Roșia Montană, a reacționat astăzi.

Eu îi port domnului Antonescu un profund respect. Eu o consider ca pe o jignire atitudinea pe care domnia sa a avut-o față de mine personal”, a declarat președintele Camerei Deputaților. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri