Victoria Nuland: Este îngrijorător când politicieni din orice partid aleg să intre în dispute pe marginea deciziilor justiţiei

Data publicării:
victoria nuland crop bun mediafax

ACTUALIZARE 12.04. „Este îngrijorător când există atacuri la adresa independenţei sistemului judiciar, este îngrijorător când politicieni din orice partid aleg să intre în dispute pe marginea deciziilor justiţiei”, a declarat Victoria Nuland, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști români.

„Îi încurajez pe toţi românii, indiferent se ce simpatii politice au, să lupte pentru independenţa justiţiei şi pentru ca această să fie ţinută departe de politic”, a adăugat Victoria Nuland.

Oficialul american a adăugat că a fost un „accident” faptul că a sosit în România într-un moment în care premierul Victor Ponta avea alt program.

Ea a amintit că Victor Ponta a avut o întâlnire cu vicepreședintele american Joe Biden. Oficialul american a mai declarat că nu vrea să se implice în dezbaterile politice interne, însă a spus că a primit asigurări din partea Guvernului că politicienii români au înțeles reacțiile internaționale pe care le-au stârnit modificările aduse Codului Penal.

De altfel, Victoria Nuland s-a întâlnit ieri și cu șeful DNA, Laura Codruța Kovesi, înainte de a avea o întrevedere cu președintele Traian Băsescu.

_______________

ACTUALIZARE 10.25. „SUA au un interes profund în consolidarea statului de drept, a justiției, a transparenței în România. Cum a spus și ministrul de Externe, am discutat toate aceste aspecte și vom fi întodeauna deschiși. Statele Unite vor fi întotdeauna interesate de reforma și de continuarea traiectoriei democratice a României”, a declarat Victoria Nuland, la finalul întâlnirii cu Titus Corlățean.   

„Statul de drept trebuie întărit, pentru că acesta garantează o Românie prosperă și cel mai bun aliat în NATO”, a adăugat V. Nuland.

Oficialul american a mai spus că a venit la București pentru a transmite autorităților române felicitările Administrației Obama, cu ocazia împlinirii a zece ani de când România este stat membru NATO.

De asemenea, Victoria Nuland a mulțumit României pentru efortul militar din Afganistan și pentru cotribuția la scutul antirachetă.

Au fost 24 de ore foarte interesante și aștept cu nerăbdare să mă reîntorc”, a conchis adjunctul secretarului de Stat al SUA. 

________________

ACTUALIZARE 10.24. Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat, după întâlnirea cu Victoria Nuland, că vizita oficialului american este „un semn de interes din partea celui mai important aliat strategic al României”.

„Am discutat - și trebuie să discutăm și subeicte sensibile, atunci când ele apar. Am ascultat pozițiile reciproce și am discutat despre întărirea statului de drept și a democrației în România. Este în interesul nostru - și am exprimat angajamentul ferm al Guvernului României în acest sens, care e foarte clar” , a spus Titus Corlățean.

Am apreciat fapul că secretarul adjunct Victoria Nuland și-a făcut loc în agenda europeană să vină la București și să discutăm aceste aspecte și să decidem că atunci când astfel de aspecte apar, să le discutăm”, a mai spus ministrul.

Acesta a precizat că printre aspectele discutate s-au mai aflat și traseul european al Republicii Moldova, extinerea Uniunii Europene în Balcani, dar și cooperarea în cadrul NATO, în condițiile în care anul acesta se împlinesc 10 ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică.

_______________

Vizita diplomatului american are loc în contextul declaţiilor care au îngrijorat administraţia SUA privind independenţa justiţiei şi statul de drept din România.

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, aseară, cu adjunctul secretarului de stat american, Victoria Nuland, aflat într-o vizită de două zile în România.

Cu toate că întrevederea a fost anunţată oficial, jurnaliştii nu au putut asista la discuţii. Imagini de la întâlnirea de aproximativ o oră au fost date publicităţii ulterior de Administraţia Prezidenţială.

Prezenți la întâlnire au fost și atașatul cu afaceri al ambasadei SUA, Duane Butcher, și consilierul prezidențial Cristian Diaconescu.

Traian Băsescu: Mă bucur să vă văd din nou la Bucureşti. Este o onoare pentru noi să vă avem aici.

Victoria Nuland: Mulţumesc, domnule preşedinte. Şi eu mă bucur să vă văd.

Traian Băsescu: Cred că sunteţi obosită după zborul prin Europa.

Victoria Nuland: Sunt plătită să nu fiu obosită, la fel cum sunteţi şi dumneavoastră. Mă bucur să vă văd.

Traian Băsescu: Este o mare plăcere şi pentru noi să discutăm probleme pe care le aveţi.

Victoria Nuland: Şi importanţa alianţei noastre. Este foarte importantă şi strategică relaţia dintre Statele Unite şi România.

Traian Băsescu: Cu siguranţă. Şi sper că micile neînţelegeri nu vor afecta substanţa relaţiilor noastre.

Victoria Nuland: Sunt aici să sărbătoresc zece ani de când sunteţi membri ai NATO, să vorbim despre lucrurile pe care le-am făcut împreună şi despre ce vom face în continuare.”

Tema principala a vizitei oficialului american în România este consolidarea statului de drept. Victoria Nuland urmează să se întâlnească astăzi şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri