VIDEO. Ziua Marinei, sărbătorită cu fast la Marea Neagră. Președintele și premierul, absenți de la eveniment

Data publicării:
ziua marinei AGERPRES
Foto: Agerpres


ACTUALIZARE 14:00 Cu muzică de fanfară. Aşa a debutat Ziua Marinei pe faleza din faţa Comandamentului Flotei. A urmat ceremonialul de ridicare a Marelui Pavoaz, în timpul intonării imnului. 22 de salve de tun s-au auzit în larg, o tradiţie respectată în fiecare an.

Zeul Neptun a fost cel care a dat startul exerciţiilor militare.

„În deplinătatea puterilor mele, am domolit cât a fost posibil vânturile şi valurile pentru ca voi, cei care mult aveţi cale liberă de a naviga în întreaga mea împărăţie, să aveţi liniştea necesară. Începeţi, deci!”, a spus zeul Neptun.

Peste 1.500 de oameni s-au coordonat perfect, în larg, pe uscat şi în aer. Misiuni de respingere ale unor atacuri aviatice, lansări de bombe antisubmarin, toate au fost urmărite cu sufletul la gură de la mal, unde peste zece mii de oameni au asistat la spectacol.

Sărbătoarea de pe faleza Cazinoului din Constanţa s-a încheiat cu parade ale marinarilor şi navelor flotei române. Fiecare mişcare a fost pregătită minuţios dinainte. Întreg programul a fost coordonat de pe fregata Mărăşeşti, nava-amiral a flotei militare române, unde echipajul a avut grijă ca spectacolul să se desfăşoare fără cusur. Ziua Marinei s-a încheiat la fel de spectaculos, odată cu retragerea cu torţe a marinarilor militari, care au defilat din zona Cazinoului până în centrul oraşului.

Parada de Ziua Marinei a fost umbrită de un incident grav. O fată de 12 ani a căzut de pe un dig înalt de peste doi metri. Copila venise împreună cu părinţii să admire demonstraţiile şi s-a urcat pe pietre ca să vadă mai bine. Ambulanţa a dus-o imediat la camera de urgenţe de la spitalul din Constanţa şi medicii spun că a avut mare noroc. Rămâne internată, cu răni destul de serioase la cap, dar nu are nevoie de operație și nici de transfer la București.

ACTUALIZARE 12:30 Fetița are 12 ani și este din Prahova. Ea a fost transportată la Spitalul de Urgență din Constanța, dar acum este conștientă, în stare stabilă. În momentul în care a căzut de pe dig, ea s-a lovit la cap și și-a pierdut cunoștința, echipajul de pe ambulanță trebuind să o resusciteze.

ACTUALIZARE 12:00 Fetița este stabilizată, dar a suferit un traumatism cranio-cerebral. Ea a căzut de la o înălțime de circa doi metri.

ACTUALIZARE 11:30 Are loc un incident în rândul spectatorilor. O fetiță de până în 14 ani, aflată cu părinții pe un dig, a căzut printre stabilopozi și s-a rănit destul de rău. La fața locului a venit o ambulanță, care îi acordă copilului primele îngrijiri. 


15 august este Ziua Marinei Române. Ca în fiecare an, marinarii militari români - şi nu doar ei - au pregătit manifestări speciale cu ocazia sărbătorii.

Ziua Marinei Române are loc în contextul împlinirii a 155 de ani de la crearea Marinei Militare Române. Mai precis, Unirea Principatelor Române în anul 1859 a atras după sine unificarea la 22 octombrie 1860 a flotilelor existente la acea dată, Flotila Munteniei şi cea a Moldovei, noua marină purtând denumirea de „Corpul Flotilei”. Practic, se naşte Marina Română.

Ca în fiecare an, Digi24 transmite în direct manifestările. (Le puteți urmări în materialele video atașate).

La ceremonii sunt prezenți vicepremierul Gabriel Oprea și ministrul apărării, Mircea Dușa, dar lipsesc – fără explicații - președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta, deși au fost invitați.

Festivităţile au început la ora 10 cu un ceremonial de ridicare a Marelui Pavoaz la catarg.

În discursul său, ministrul apărării, Mircea Dușa, a subliniat că bugetul forțelor navale a fost mărit de patru ori. „Ne-am gândit să achiziționăm și nave noi, remorchere și nave de luptă, ca să nu mai închiriem nave. Când vorbim de modernizare, vorbim și de înzestrarea cu armament de ultimă generație, crearea structurilor necesare pentru apărarea litoralului românesc și a granițelor pe apă a României”, a declarat Mircea Dușa.

„Instituțiile securității naționale sunt ancorele pe care se sprijină un stat democratic. (...) Trebuie să le mulțumim militarilor români și tuturor celor care slujesc patria sub jurământ. O astfel de sărbătoare este prilejul cel mai bun să le arătăm că îi cinstim și îi onorăm. Am tot respectul pentru marinarii români. Cu toții aveți o meserie grea. Numai caracterele puternice își pot asuma sacrificiile profesionale și personale pe care le faceți. Privațiunile nu sunt ușoare și de aceea, vă doresc să rămâneți uniți și puternici. Transmit respectul Guvernului României pentru memoria celor care și-au pierdut viața sub pavilion românesc în mările și oceanele lumii”, a spus vicepremierul Gabriel Oprea.

Zeul Neptun a dat startul manifestărilor, iar trăgătorii de elită de pe navele, elicopterele şi avioanele de luptă au deschis focul pe mare. Pe uscat - ceremonii militare, spectacole ale fanfarei, jocuri marinăreşti, dar şi concursuri sportive.

În largul mării a ieşit flota militară a României. Una dintre vedetele paradei navale este fregata Mărăşeşti, cea mai veche navă de război construită vreodată în România.

(VIDEO. Reporterul Digi24 și interlocutorii săi explică exercițiile care se desfășoară în larg)

Sărbătoarea s-a încheiat la ora 22:00 cu parada retragerii cu torţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri