Zeci de monede dacice recuperate din SUA, expuse în premieră la Muzeul de Istorie a României

Data publicării:
moneda dacica sarmisegetuza mnir punct ro

„În perioada 2003-2006, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia a fost sustras, de către o echipă de căutători, un tezaur de 2.300 de monede Koson din argint, care a fost vândut pe tranşe de câte 600 de monede în Germania, iar de acolo a fost cumpărată o tranşă de către un dealer american din Chicago, iar acesta, în final, a cooperat cu autorităţile judiciare române pentru a face posibilă recuperarea.

El a prezentat o factură, arătând de la cine a cumpărat-o din Germania, şi am putut reconstitui traseul spre origine, spre România. Din acest moment, avem foarte clare detaliile itinerariului infracţional, încă nu putem spune toate amănuntele unei cauze care este în curs de derulare. Important este că acest tezaur a ajuns în România (...) De asemenea, mai avem 202 monede recuperate în urmă cu trei ani. Iată că, din 2.300 de monede, deja avem bunuri recuperate şi probe pentru cauza care este în curs de derulare şi care va merge spre finalizare”, a declarat procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, potrivit MEDIAFAX.

Chestorul de poliţie Viorel Vasile a declarat că există mai multe tezaure care sunt date în urmărire prin Interpol.

„Aş dori să vă aduc la cunoştinţă că sunt urmărite în continuare prin Interpol mai multe tezaure care formează obiectul cauzei penale prezentate, şi anume un tezaur de monede lysimach din aur, de 30 de kilograme, un tezaur de monede Koson, de 25 de kilograme, cinci scuturi regale din fier, două table din bronz curprinzând legile statului oraşului roman Troesmis Dobrogea şi 11 brăţări spiralice din aur”, a spus Chestorul Viorel Vasile.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Culturii prezenţi la conferinţa de presă, instituţia va comunica suma care a fost cheltuită pentru recuperarea monedelor, dar şi valoarea bunurilor.

Cele 49 de monede din argint dacice recuperate recent sunt drahme emise de regele Koson (cca. 44 - 29 î.e.n), unul dintre urmaşii lui Burebista. Dintre acestea, 30 de piese aparţin tipului monetar „clasic”, care reia reprezentările şi legenda de pe staterii de aur ai acestui suveran (varianta cu monogramă), iar celelalte 19 drahme din argint aparţin tipului cu legenda Koson Droyeis, scrisă cu caractere greceşti, imitând reprezentările de pe tetradrahmele de tip Macedonia I.

Cele 49 de monede fac parte din singura emisiune dacică de argint, purtând pe revers o legendă scrisă cu litere greceşti, menţionând numele suveranului care a ordonat baterea lor - Koson. Ele au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44 - 29 î.e.n..

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri