Ziua Marinei – ediție specială. Mircea Dușa: Voi face eforturi ca de anul viitor să înceapă modernizarea submarinului „Delfinul”

Data publicării:
mircea dusa

Mircea Duşa, ministrul Apărării Naționale, a declarat într-o emisiune specială Digi24 dedicată Zilei Marinei Românesituația din Ucraina este „departe de a se fi încheia”.

„În condițiile în care nu se ameliorează situația, vor fi luate și alte măsuri. Ministerele de Externe au subliniat faptul că este necesar ca reprezentanții OSCE să fie prezenți în toate punctele de trecere ale frontierei dintre Rusia si Ucraina”, a spus Mircea Dușa.

„Trebuie să revenim la normalitate. Criza din Ucraina trebuie soluționata pe calea dialogului”, a punctat ministrul Apărării.

Oficialul a adus în discuție și faptul că „marinarii români trebuie să rămână fermi, trebuie să asigure securitatea maritimă în această zonă”. Acesta a amintit de exercițiile militare ale Alianței Nord-Atlantice din Marea Neagră, dar și importanța lor.

„Acțiunile acestea de descurajare sunt foarte importante, în primul rând pe Marea Neagră, unde securitatea trebuie întărită în mod deosebit. Militarii din forțele navale au fost printre primii care au participat la acțiuni în afara teritoriului național, încă dinainte de a deveni membri NATO. În timp și-au adus o contribuție mare acester misiuni”, a subliniat Mircea Dușa.

Ministrul a adăugat că s-au dispus măsuri suplimentare de siguranță sau de exerciții în Marea Neagră.

Marinarii și Garda de Coastă „au astăzi în dotare peste 100 de nave, sisteme moderne și deosebit de eficiente pentru lupta pe mare”.

„Dacă e să vorbim de dotarea Armatei Române, trebbuie să spun că întreaga flota maritimă este operativă și în momentul de față se defășoară mai multe procese de înzestrare și modernizare a forțelor navale. În ultimii doi ani am alocat un buget mai mare MApN pentru a continua procesele de modernizare ale Armatei Române și procesul acesta continuă. La ultima rectificare, MApN a fost printre puținele ministere care au primit bani. Programele se referă la modernizarea fregatelor, modernizarea sistemelor de război electronice și de dotarea fregatelor cu armament de ultimă generație, armament necesar care să permita executarea oricărei mișcări pe mare, fie că vorbim de luptă navă-navă, fie că vorbim de lupta atacurilor aeriene sau împotriva submarinelor”, a menționat Mircea Dușa.

Ministrul și-a exprimat speranța ca în curând bugetul Apărării să ajungă la 2% din PIB. „Cred că toți sunt de acord că acest subiect este de interes național”, a spus el.

Mircea Dușa a amintit și de submarinul „Delfinul”, care nu s-a mai scufundat din 1995, și a declarat că premierul Victor Ponta „a fost de acord ca pe bugetarea 2015-2016 să refacem capacitățile tehnice de luptă”, ale submarinului. Ministrul a precizat că va face eforturi „ca de anul viitor să înceapă modernizarea lui”.

Urmăriți discuția lui Tudor Mușat cu invitații săi: contraamiralul dr. Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale, comandorul Dan Burcuța, șeful secției Scafandri de luptă din cadrul Centrului de scafandri, comandorul Marinică Mustățea, comandantul Fregatei Regele Ferdinand și comandorul Tudorel Duță, comandantul Grupului de Elicoptere din cadrul Forțelor Navale. 

Urmăriți discuția lui Tudor Mușat cu invitații săi: lt. col. Marius Gheorghiescu, Batalionul 307 Infanterie Marină, lt. Crina Datcu, ofțer secund pe nava Dragonul Maritim și Dora Simion, studentă la Academia Navală Mircea cel Bătrân.

Urmăriți discuția lui Tudor Mușat cu invitatul său: comandorul Marian Moșneagu, șeful Serviciului Istoric al Armatei.

Urmăriți discuția lui Tudor Mușat cu invitatul său: Hari Bucur, expert în securitate națională.




Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri