IMAGINILE DEZASTRULUI. "Mi-a intrat apa pe geam şi a ieşit pe uşă"

Data publicării:
ISU pompieri MAI FB inundatii 2

Bilanţ negru după fenomenele meteo extreme de noapte trecută: doi oameni au murit şi zeci de familii au rămas fără case. Unele au fost distruse de apă, altele de grindină. În Timiş, un bărbat a fost lovit de trăsnet. În Mureş, o fetiţă de doi ani şi-a pierdut viaţa după ce un copac a căzut peste maşina în care se afla cu tatăl ei.

Furtuna de aseară care nu a durat mai mult de 10 minute a fost extrem de violentă, spun localnicii din Cuci. Casele au început să se zguduie, iar prin acoperişuri se putea vedea cerul.

Dorin Oltean, şeful ISU Mureş: „Am avut 150 de case cu acoperişurile parţial distruse, şase case cu acoperişurile total distruse, şase stâlpi rupţi şi căzuţi la pământ şi o autoutilitară efectiv răsturnată de vântul puternic”.

Zeci de pompieri şi jandarmi au venit din tot judeţul pentru a-i ajuta pe oameni.

Momentul dinaintea furtunii care s-a abătut asupra judeţului a fost surprins de presa locală. Vremea extremă a lăsat comuna Cuci şi comuna alăturată, Dătăşeni, fără curent electric.

Probleme mari din cauza ploilor şi în judeţul Suceava

La Gura Humorului, o viitură a ras totul în calea ei: maşini, case, poduri şi podeţe. Un om este de negăsit. La Voroneţ, 30 de turişti, între care mulţi copii, au fost evacuaţi de pompieri.

A plouat torenţial în Gura Humorului, râurile s-au umflat, iar valul de apă a atins şi 7 metri înălţime.

„A fost apa mai înaltă de 7 metri.”

„A intrat în casă, a luat tot, ce am avut materiale pe afară, lemne, a fost prăpăd”.

„Dezastru e moment, ne uitam, sub ochii noștri cum totul în 10 minute s-a transformat în calvar.

Dintr-o dată a venit, vuietul ne-a scos afară”.

30 de turiști, cazaţi într-o pensiune din Voroneț, au fost evacuaţi de pompieri, după ce au rămas izolaţi.

General Ion Burlui, șeful ISU Suceava: „Turiștii care erau acolo erau, practic s-a rupt un podeț și deja fiind și oameni cu copii mici, era și o doamnă care era însărcinată, au intrat deja în panică.

Am făcut un dispozitiv peste cursul de apă cu o cordiță, asigurați cu bride de siguranță.

Adulți, copii, oameni cu afecțiuni, a fost inclusiv o femeie cu piciorul rupt care a fost scoasă pe targă în sistem tiroliană cu cordiță”.

Mai multe mașini şi o rulotă au fost luate pe sus de viitură și târâte sute de metri.

Drumul Național 17 a fost blocat aproximativ o oră la ieșirea din Gura Humorului spre Câmpulung Moldovenesc.

Apa a fost atât de mare în zona Voronețului încât a luat la vale tot ce a găsit în cale. Mai multe anexe gospodărești au fost luate și transportate câteva sute de metri.

Și în localiatea Frasin au fost probleme mari după ce pâraiele din zonă s-au umflat, iar apa a inundat școala, biserica și mai multe gospodării. Locuinţe inundate au fost și la Ciumîrna, Vicov și Bilca.

După prăpădul de aseară, astăzi s-a făcut un bilanţ al pagubelor. Cinci maşini zac îngropate în mâlul care a rămas. Oamenii şi autorităţile s-au apucat să cureţe noroiul din case.

„În șase minute cât am scos porcul, restul găinile mi-a luat tot ce-am avut, bucătărie”

Marius Ursaciuc, primarul orașului Gura Humorului: „Se intervine cu 7 echipe pentru decolmatare, am creat niște poduri pentru a le permite chiar auto să iasă din zona Brusturosu”.

Peste 3.000 de turiști au fost în acest weekend la Gura Humorului.

În Valea Jiului, după grindină şi furtuni, au venit inundaţii puternice

Apa a intrat în 30 de blocuri, iar în apartamentele de la parter avea şi un metru înălţime. 40 de oameni au fost cerut ajutorul pompierilor ca să iasă din case. Sute de gospodării și apartamente din Petroșani, Lupeni, Petrila şi Aninoasa sunt acum distruse de apă.

Au fost inundaţii puternice pe şoselele din Valea Jiului. Apele au urcat până aproape de parbrizele maşinilor. Viiturile au intrat în gospodării şi chiar în apartamentele de la bloc. Apa a fost atât de mare încât a ajuns până la clanţe.

Din cauza ploilor torențiale, părâul Slătioara s-a umflat, canalizarea orașului nu a mai făcut față, iar viitura de pe versanți a adus cu ea pietre și noroi.

„Așa arată un apartament inundat, un metru apă în casă”.

Cel mai afectat a fost cartierul Aeroport din Petroșani, aflat în cea mai joasă zonă a orașului. Apa a intrat în subsolurile a 30 de blocuri. În 4 dintre ele, au fost inundate toate apartamentele de la parter. Oamenii spun că nu mai pot recupera nimic din case.

„Mi-a intrat apa pe geam și o ieșit pe ușă. Așa a venit apa în casă și a ieșit pe ușă.”

Peste 200 de pompieri din Hunedoara, dar și din mai multe județe învecinate, îi ajută pe localnici. Le scot apa din case cu 30 de motopompe și 14 autospeciale.

Adrian Avram, comandant Detașament Pompieri Petroșani: „Acționăm în patru localități din Valea Jiului. Evacuăm apa din subsolurile blocurilor și din locuințele oamenilor la Petroșani, la Lupeni de asemenea din casele oamenilor și din subsolurile blocurilor”.

Inundaţiile din Valea Jiului vin după ce în noaptea de sâmbătă spre duminică, zona a fost lovită de grindină care a distrus sute de autoturisme, zeci de acoperișuri, dar și culturile oamenilor.

În camera de gardă a spitalului judeţean Arad a plouat ca afară

Şi asta deşi secţia de urgenţe este nouă şi a costat nu mai puţin de 3,1 milioane de lei. Constructorul spune că o simplă reparaţie nu va fi suficientă, ci trebuie modificat întregul proiect al acoperişului.

La secţia de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean Arad, sistemul de scurgere al terasei a cedat şi apa acumulată pe acoperiş s-a scurs prin tavan. Pacienţii au fost mutaţi imediat, iar medicii şi asistentele au oprit o parte din consultaţii pentru a căra apa cu găleţile.

George Ciprian Pribac, directorul medical al Spitalului Judeţean Arad: „A trebuit să evacuăm partea de UPU spre pediatrie”.

Conducerea Consiliului Judeţean Arad spune că a sesizat constructorul, dar că acesta nu a putut interveni din cauza vremii. Directorul firmei susţine că va fi nevoie de reproiectarea terasei, iar costurile vor fi suportate din banii de garanţie.

Adrian Ţolea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad: „Am făcut sesizarea în 14 iunie pentru că am văzut că au apărut pete de umezeală pe tavanul de la o încăpere din cadrul UPU”.

Casian Popa, directorul firmei de construcţii: „Toată zona asta a funcţionat ca o piscină în care nu a mai avut unde să deverseze şi atunci primele locuri care le-a găsit libere peste 25 de centimetri a început să intre”.

Între timp, secţia de primiri urgenţe şi-a mutat activitatea în sălile unde nu a plouat.

George Ciprian Pribac, directorul medical al Spitalului Judeţean Arad: „Probabil într-o zi - două vom putea să ne relocăm în sălile care au fost afectate”.

Înainte de a fi modernizată, anul trecut, secţia de primiri urgenţe a spitalului judeţean din Arad avea 18 paturi. După construcţia noii clădiri, pot fi primiţi 32 de bolnavi. Acum, după inundaţii, numărul locurilor s-a redus la 20.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri