Aferim! - singurul film românesc care concurează pentru Ursul de Aur - a avut premiera la Berlinală

Data publicării:
aferim-2

Premiera mondială a lungmetrajului „Aferim!” a adunat peste o mie de persoane, dornice să vizioneze singurul film românesc care candidează la marele trofeu al Festivalului.

Competiţia va fi una grea pentru echipa lui Radu Jude. Filme din 20 de ţări au intrat în concurs, printre ele şi cel al regizorului american Terrence Malick, care şi-a adjudecat deja trofeul Ursul de Aur în 1999, dar şi un premiu Palme d'Or, în 2011. Emoţiile s-au simţit atunci când echipa românească a păşit pe covorul roşu al Festivalului.

„Sunt emoţionat şi sunt foarte curios să văd filmul şi reacţia sălii”, a spus Teodor Corban, actor.

E probabil cel mai complex proiect la care am lucrat vreodată şi e o recompensă extraordinară să fim cu toţii aici şi să am aproape, aproape întreaga echipă alături, oameni pe care îi cunosc de zece ani, unii dintre ei, şi cu care am construit proiectul ăsta cu totul şi cu totul special şi le sunt extrem de recunoscătoare”, a spus Ada Solomon, producător.

Pelicula a primit recenzii încurajatoare în presa internaţională.

„Aferim! dramatizează subiectul sclaviei în România, în special a persoanelor de etnie romă, abolită în 1856. O lecţie dură de istorie presărată cu umor licenţios şi elemente occidentale clasice”, notează Hollywood Reporter.

„Nu vă lăsaţi păcăliţi de tonul jucăuş. Filmul face trimitere la efectele actuale ale sclaviei, feudalismului, misoginismului şi rasismului”, menționează sursa citată.

Chiar anul trecut, când a luat '12 ani de sclavie', spuneam dar de ce nu fac şi ai noştri un film despre robi că Slavă Domnului avem atâtea oraşe care se numesc Slobozia tocmai pentru că acolo au fost sloboziţi robii, şi uite că s-a făcut. Este evident că Radu Jude şi co-scenaristul citesc temeinic şi cred că o să fie mare nevoie de nişte dicţionare atunci când o să vină pe marile ecrane”, afirmă Irina Margareta Nistor, critic de film.

Pe covorul roşu de la Berlin au păşit şi cei 13 reprezentanţi ai echipei de producţie a peliculei "De ce eu?", care tratează subiectul morţii suspecte a procurorului Cristian Panait. Thrillerul politic al regizorului Tudor Giurgiu a intrat în competiţie la secţiunea Panorama, iar proiecţia lui a fost aşteptată cu nerăbdare de criticii de profil.

„Tudor Giurgiu are o şcoală foarte solidă şi m-a bucurat că un neamţ îmi spunea să nu credeţi că e valabil numai la voi ce se întâmplă acolo, este universal valabil, şi asta m-a bucurat pentru că contravenea unor cronici ulterioare”, a spus Irina Margareta Nistor.

Sunt foarte fericit că suntem o echipă extraordinară. Membri importanţi ai echipei de producţie au sosit de la Bucureşti pentru a fi aici, alături de noi, aşa că sunt foarte recunoscător”, a spus Tudor Giurgiu, regizor.

Premiile Festivalului se vor decerna sâmbătă.

Trailer Aferim!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri