Bugetul orașelor românești pentru obținerea titlului de capitală culturală europeană

Data publicării:
timisoara3

CRAIOVA

Pentru susţinerea candidaturii oraşului la titlul de Capitală Culturală Europeană, în 2021, autorităţile din Craiova au fost generoase cu bugetul alocat.

„Pentru perioada 2016-2022, Craiova a garantat o sumă de 55 de milioane de euro pentru pregătirea activităţilor din 2021, dar şi anul de după când are loc o evaluare, o monitorizare. La această sumă se adaugă alte 20 milioane de euro, sumă garantată prin hotărâri ale tuturor consiliilor judeţene din Oltenia: Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi”, spune Lucian Dindirică, preşedinte Asociaţia Culturală Craiova.

Iar proiectele autorităţilor locale sunt ambiţioase.

Până în anul 2021, avem deja o hotărăre de Consiliu Local în care alocăm 55 de milioane de euro pe parcursul acestor ani, care înseamnă reabilitare de infrastructură culturală, spaţii verzi, transformarea unor pieţe şi piaţete într-un fel de spectacole în aer liber”, afirmă Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova.

TIMIȘOARA

Şi Timişoara speră să obţină titlul de Capitală Culturală Europeană şi porneşte în cursă cu un buget substanţial.

„Am alocat acum 20 de milioane de euro numai pentru programele culturale în următorii ani. Şi, evident, dacă ne vom califica în etapa a doua, atunci vom reanaliza şi vom căuta şi alte surse de finanţare încât să ne angajăm să pregătim Timişoara la superlativ”, afirmă Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Dacă va reuşi să obţină titlul de Capitală Culturală Europeană, la cele 20 de milioane de euro se vor adăuga încă 5 milioane de euro de la Consiliul Judeţean Timiş, 5 milioane de euro de la Guvern şi alte 14 milioane de la Uniunea Europeană şi din donaţii.

BRAȘOV

Tot 20 de milioane de euro pune la bătaie şi Primăria Braşov pentru a face din oraş o veritabilă capitală culturală a Europei. Dacă Braşovul va intra pe lista candidaţilor, banii vor fi cheltuiţi din 2017 până în 2022.

Ceea ce noi facem prin depunerea acestei candidaturi este aceea de a atrage surse de finanţare nerambursabilă şi de a da posibilitatea oraşului nostru de a renaşte prin cultură”, spune Adina Durbacă, viceprimar Braşov.

Dacă Braşovul nu va fi desemnat Capitală Culturală a Europei, cele 20 de milioane de euro vor alimenta alte proiecte incluse în planul de dezvoltare a oraşului.

IAȘI

Autorităţile locale din Iaşi s-au aventurat în cursă cu 15,4 milioane de euro. La aceştia se adaugă încă 6,5 milioane de euro de la Consiliul Judeţean, 10 milioane de euro de la Guvern, 1,5 milioane de euro de la Uniunea Europeană şi încă două milioane din sponsorizări.

Noi suntem pregătiţi de mai bine de o sută de ani, dacă nu chiar de dinainte. Suntem oraşul cultural al României, suntem oraşul în care s-au scris cele mai importante documente care ţin de viaţa noastră modernă. Aici a început Unirea”, declară Mihai Chirica, primarul interimar al municipiului Iaşi.

CLUJ-NAPOCA

Din bugetul oraşului Cluj-Napoca, 15 milioane de euro vor fi folosiţi de autorităţile locale pentru susţinerea candidaturii. Suma va fi accesibilă doar din 2017 şi numai dacă oraşul va câştiga titlul. La aceşti bani se mai adaugă încă 20 de milioane de euro de la Consiliului Judeţean, Guvern şi din sponsorizări.

„Bugetul operaţional pe care noi l-am constituit este de 35 de milioane de euro. Această sumă se împarte pe trei categorii. Este vorba de programul cultural care consumă cea mai mare parte din această sumă, aproape 70%. Apoi vorbim de un buget de marketing şi comunicare”, spune Florin Moroşan, directorul Asociaţiei Cluj Capitală Culturală 2021.

Primăria a făcut deja un prim pas pentru promovarea oraşului. În această vară a alocat 400.000 de euro pentru Untold Festival. Autorităţile locale vor să mai investească încă 20 de milioane de euro în insfrastructura din centrul municipiului. Numele oraşului care va obţine titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 va fi anunţat la sfârşitul anului viitor.

Citiți și Infrastructura orașelor din România care vor să devină capitală culturală europeană

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri