SCANDAL LA ICR. Directorii demişi de la Madrid şi Istanbul, în război cu Andrei Marga

Data publicării:
ISTANBUL

Institutul Cultural Roman a cerut, marți, demiterea șefilor din Madrid şi Istanbul „din cauza activităţii nesatisfăcătoare”. ICR Istanbul a emis, miercuri, un comunicat de presă în care a cuprins realizările Institutului din Turcia în perioada 2012 – 2013.

Reacția Institutului Cultural Român Dimitrie Cantemir – Istanbul:

ICR Istanbul a aflat din presă de marţi, 04.06.2013, despre solicitarea preşedintelui ICR, Andrei Marga de a elibera din funcţie conducerea sa. Motivul major invocat este calificativul „nesatisfăcător” acordat de comisia de evaluare mixtă ICR-MAE. Precizăm că am fost informaţi de acest calificativ în data de 17 aprilie 2013, calificativ contestat imediat prin solicitarea de a fi detaliate criteriile la care nu a corespuns activitatea ICR Istanbul şi reevaluarea activităţii ICR Istanbul. Nu a fost primit nici un răspuns la această contestaţie.

ICR Istanbul este condus din martie 2011 de către doamna Silvana Rachieru, istoric, doctor în istorie al Universităţii din București cu o teză dedicată relaţiilor româno-otomane între 1878-1908 şi lector universitar la aceeaşi universitate. Silvana Rachieru are o experiență de şapte ani la ICR Istanbul, începând din 2006 fiind coordonatoare de proiecte, director adjunct şi director interimar, pentru ca în martie 2011 să fie numită în funcţia de director.

În toată această perioadă activitatea ICR Istanbul s-a extins, în ultimii doi ani numărul evenimentelor dublându-se şi numărul partenerilor locali fiind în permanență creştere.

Recunoaşterea activităţii şi a impactului ICR Istanbul în Turcia este demonstrată cel mai bine de rolul pe care ICR Istanbul îl are în crearea în 2012 a reţelei EUNIC Turcia-reţeaua institutelor culturale europene, obiectiv important atât în vechea strategie a ICR cât şi în Programele ICR 2012-2013, şi prin alegerea în funcţia de prim-vicepreşedinte a directorului ICR Istanbul.

În această lună directorul ICR Istanbul urmează să preia preşedinţia clusterului EUNIC Turcia, poziţie care este exclusiv personală, fiind o recunoaştere a eforturilor şi a aportului adus în promovarea culturii române şi europene în Turcia de către doamna Silvana Rachieru.

În 2012, perioada la care se face referire în declaraţia de presă ca fiind evaluată negativ de către conducerea ICR București, ICR Istanbul a prevăzut un plan anual de proiecte care lua în considerare un buget inițial de 430 000 RON (aprobat de conducerea ICR), ulterior suspendat în iulie 2013 după o execuţie bugetară de aproximativ 50%.

Din luna august 2012, în urma reducerii bugetare, au fost anulate majoritatea evenimentelor cu finanțare. Cu toate aceste impedimente, ICR Istanbul a reușit să organizeze în perioada septembrie-decembrie 2012 o serie de evenimente fără finanțare, la finalul anului totalizând 43 de evenimente (din care 13 fără finanțare), la care se adaugă și organizarea şi participarea la întâlnirile EUNIC, însumând un total de 13 185 persoane participante la evenimentele institutului.

ICR Istanbul este şi principalul organizator de evenimente dedicate diasporei din Istanbul, având o foarte bună colaborare cu asociaţia diasporei.

În ultimele cinci zile ICR Istanbul a fost expus mişcărilor de stradă desfăsurate în Istanbul, institutul fiind localizat în principala zonă de protest, Piaţa Taksim.

Gazele lacrimogene prezente permanent în aer, tunurile cu apă, ciocnirile protestatarilor cu poliţia desfăsurate şi în faţa institutului au afectat grav activitatea institutului şi au creat o permanentă stare de anxietate şi tensiune asupra angajaţilor ICR Istanbul, cu atât mai mult cu cât unii locuiesc chiar în clădirea institutului.

Până la această oră nu am fost contactați de nimeni din conducerea ICR București care să se intereseze de situaţia propriilor angajaţi, a sediului institutului şi a invitaţilor români prezenţi în aceste zile la evenimentele aflate în program – transmite ICR Istanbul.

Şi ICR Madrid acuză lipsa de comunicare cu ministrul Andrei Marga 

Instituţia combate afirmaţiile ministrului potrivit cărora la ICR Madrid sunt „activităţi mărunte”.

“Referitor la afirmaţiile defăimătoare ale preşedintelui ICR Andrei Marga cu privire la calitatea activităţii ICR Madrid, precizăm că toate proiectele ICR Madrid se află publicate pe site-ul instituţiei, de asemenea aprecierile presei spaniole pot fi consultate oricând.

Rezumăm: ICR Madrid a fost prima instituţie care a reprezentat România în calitate de ţară invitată la un târg de carte (LIBER 2011, Madrid) şi că a contribuit astfel la numărul record de traduceri din literatura română în limba spaniolă, Spania fiind ţara europeană cu cele mai multe titluri româneşti publicate (peste 50 doar în ultimii ani). La Madrid, de 3 ani se organizează Zilele Filmului Românesc, festival considerat de cotidianul El País ca fiind cel mai important din Madrid; de asemenea, ICR Madrid a avut în ultimii ani cei mai mulți elevi la cursurile de limbă română (în medie 120 pe an), iar în luna iulie a anului trecut, înaintea preluării conducerii ICR de către Andrei Marga, a fost dechisă prima bibliotecă profesionist catalogată de carte românească din Spania și din rețeaua de institute culturale românești din străinătate, bibliotecă dotată cu catalog on-line şi al cărei fond poate fi consultat de specialişti din întreaga lume.

România a mai fost țară invitată la festivaluri de film de la Barcelona și Santiago de Compostela, la târguri de carte precum cele de la Zaragoza sau Bilbao, a participat în ultimii trei ani la cel mai mare festival de fotografie din Europa, PhotoEspaña. În 2012, directorul ICR Madrid a fost președintele cluster-ului EUNIC Spania, coordonând proiecte la care au participat peste 20 de ambasade, institute culturale și reprezentanțe ale Uniunii Europene.

Cât priveşte relaţia cu universităţile, ICR Madrid a realizat numeroase proiecte de natură academică, derulate împreună cu universităţi importante din Spania (Granada, Carlos III din Madrid, Alicante, Santiago de Compostela) şi în special cu cea mai mare instituţie de profil, Universitatea Complutense. (...)

În aceste zile, de pildă, ICR Madrid participă la cel mai mare Târg de Carte cu vânzare din Spania, inaugurat vineri, 31 mai, ocazie cu care Regina Spaniei s-a oprit la standul României şi a apreciat prezenţa cărţilor româneşti". 

Citiți și:

ICR solicită demiterea directorilor de la Madrid și Istanbul


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri