Tezaur medieval, pierdut din nepăsare

Data publicării:
tezaur

Povestea dispariţiei tezaurului începe în 1997. La vremea respectivă, cele 1267 de monede descoperite în comuna Borza au fost trimise de la Muzeul de Istorie şi Artă Zalău la cel de Istorie din Cluj.

Am găsit un proces verbal de mână prin care se consemnează că, în anul 1997, tezaurul de la Borza este predat pentru determinare”, spune Corina Bejinariu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău.

Expertizarea a fost gata trei ani mai târziu, fapt dovedit de prezentarea detaliată a tezaurului într-o publicaţie locală. Un an mai târziu, în 2001, un muzeograf de la Zalău şi-a atenţionat şefii că s-a pierdut urma celor peste 1.200 de monede trimise la Cluj în 1997. Nu s-a întâmplat însă nimic.

Managerul trebuia să dispună imediat, cu atât mai mult cu cât mai mult cu cât - vă spuneam - au fost publicate în 2000, deci erau determinate deja, trebuia să ia măsuri de reîntoarce a bunurilor culturale”, mai spune Corina Bejinariu.

Directorul de atunci nu-şi mai aduce aminte ce s-a întâmplat, dar are şi el propriile nelămuriri.

„Nu cunosc în ce condiții s-au întors. Este curios faptul că, totuși, o parte din piese s-au întors”, a spus Dumitru Gheorghe Tamba, fost director al muzeului din Zalău în perioada 2000-2006.

Deși există un proces verbal din 2001 în care Tamba era anunțat că o parte din piese sunt la determinare, acesta spune că nu știa acest lucru: „Eu nu cunoşteam că s-au dus. Este posibil să fie la determinare, dar faptul ca nu s-au întors...”.

Abia după 13 ani de la prima sesizare privind dispariţia fără urmă a monedelor, noua conducere a Muzeului din Zalău a stabilit, cu certitudine, că 906 din cele peste 1200 de monede lipseau şi au cerut explicaţii Muzeului din Cluj. Răspunul a fost surprinzător.

„Aceste monede nu au intrat niciodată în instituția noastră oficial. Acel proces verbal pe care fostul nostru angajat l-a încheiat cu fosta directoare din Zalău este, practic, un proces verbal încheiat între două persoane particulare. Nu deține număr de înregistrare nici de ieșire din Zalău, nici de intrare în instituția noastră”, a spus Carmen Ciongradi, director al Muzeului de Istorie a Transilvaniei.

Nici personajul cheie, Francisc Pap, specialistul clujean care ar fi catalogat tezaurul, trecut de 80 de ani, nu-şi mai aduce aminte ce s-a întâmplat în urmă cu două decenii. În aceste condiţii, anul trecut cazul a ajuns pe masa procurorilor. Era însă prea târziu, pentru că faptele s-au precris.

Nu s-a dispus continuarea urmăririi penale, întrucât erau indicii de îndeplinire a termenului de prescripţie a răspunderii penale”, a spus Oana Dohan, procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Reprezentanţii Muzeului de Istorie din Zalău spun că vor continua propriile căutări pentru a recupera tezaurul pierdut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...