BNR a decis reducerea dobânzii de politică monetară la 4,5%, un nou minim istoric

Data publicării:
BNR -Mediafax Foto-Octav Ganea

Cei mai mulţi analişti financiar-bancari credeau că BNR va reduce luni dobânda de politică monetară de la 5% la 4,75%. Ei anticipau, totodată, că rezervele minime obligatorii vor rămâne nemodificate atât pentru pasivele în lei, cât şi pentru cele în valută.

BNR a redus la 1 iulie rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,25% la 5%, prima scădere din martie 2012, precum şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) de la 8,25% la 8% pe an.

Totodată, Consiliul de Administrație al băncii centrale a menţinut ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii (RMO) constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută şi 15% în lei.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi păstrate la nivelul de 15% în anul 2013 şi apoi reduse la 12% până la finele anului 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi păstrate la nivelul de 20%, atât în anul 2013 cât şi în anul 2014, conform opiniei majorităţii participanţilor la sondaj.

Jurnalistul Dan Suciu a declarat că decizia BNR este un curajoasă, „ având in vedere politica prudentă a BNR”.

„Se bazează pe un proces dezinflaţionist care se remarcă acum destul de puternic. Am văzut o inflaţie care a scăzut semnificativ”, a spus jurnalistul Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri