BNR ar putea reduce dobânda cheie, dar dobânzile la credite rămân ridicate

Data publicării:
bani 3-21

De la începutul anului şi până acum, dobânda de politică monetară a fost redusă de la 5,25% la 4,5%. Ultima modificare operată de banca centrală a fost făcută pentru a susţine programul Prima Casă, care riscă să se blocheze din cauza dobânzilor foarte ridicate la împrumuturile în moneda naţională. O altă reducere a dobânzii cheie este considerată imprudentă de analişti.

„Eu cred că volatilitatea de pe pieţele financiare şi volatilitatea cursurilor de schimb şi presiunea care poate să apară pe leu sunt factori de care Banca Centrală trebuie să ţină seamă. S-ar putea simţi în cursul de schimb, în primul rând, ar apărea o mai mare volatilitate şi evident o tendinţă, o presiune către depreciere”, a spus Aurelian Dochia, analist economic.

Pe lângă deprecierea monedei naţionale în faţa euro, fapt care ar afecta în mod direct românii care au credite, analiştii consideră că un alt efect al deciziei de modificare a dobânzii cheie ar fi salvarea băncilor de creditele neperformante şi pierderile pe care le au.

„Cei care se împrumută la dobândă 0 sunt de fapt băncile comerciale. Ele apoi având această lichiditate foarte ieftină în mână se apucă şi împrumută: statul...sau companiile private, dar nu cu dobândă 0, ci extrag un profit semnificativ de acolo”, a subliniat Cristian Păun, profesor de economie.

Voci din piaţa financiară susţin însă că politica monetară a BNR de a se apropia cu dobânda de referinţă de zero va continua. Chiar până la sfârşitul acestui an am putea asista la o altă reducere şi atingerea nivelului de 3,75%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri