BNR face anchetă la CEC Bank, după creditul acordat Ioanei Băsescu

Data publicării:
ioana basescu-1

Controlul inițiat de Banca Națională a României se face la solicitarea Ministerului Finanţelor, acționar principal al băncii.

Este vorba de un control de conformitate la CEC privind creditul acordat Ioanei Băsescu, control care va fi început săptămâna viitoare şi va fi finalizat până la 9 decembrie, a anunţat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

Divizia de supraveghere financiară a BNR va verifica, în principiu, dacă fiica președintelui avea suficiente garanții pentru un credit atât de mare.

Această anchetă a fost demarată la aproape două săptămâni de la declașnarea unei investigații paralele în Parlament. Printre cei audiați de parlamentari s-a numărat și șeful supravegherii financiare din Banca Națională, Nicolae Cinteză.

Plenul Senatului a aprobat iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC - Bank S.A de către Comisia pentru buget-finanţe, iar ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, sunt invitaţi pentru audieri în 9 decembrie la comisia senatorială privind activitatea acestei bănci.

Membrii Comisiei de buget din Senat au decis să solicite băncii transmiterea, până în data de 9 decembrie, a listei tuturor creditelor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011.

Ioana Băsescu a anunțat la jumătatea acestei luni că, în septembrie, a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro.

Creditul a fost contractat de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni.

Preşedintele Traian Băsescu declara că a convins-o pe fiica sa cea mare să cumpere terenul pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat, la 13 noiembrie, că a fost sunat, în urmă cu două-trei săptămâni, de către Traian Băsescu, care l-a rugat ca Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC, fără a motiva această intervenţie. Ulterior, şeful statului a confirmat că a avut o discuţie cu ministrul Chiţoiu, în cursul căreia „l-a avertizat” să nu-l schimbe din funcţie pe Gheţea înainte de terminarea mandatului legal.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri