Parlamentarii au finalizat dezbaterile pe tema bugetului

Data publicării:
parlament - 6846216-Mediafax Foto-Mihai Dascalescu

Actualizare 12.00: Parlamentarii au finalizat și dezbaterile pe tema bugetului asigurărilor sociale. Ambele acte normative vor fi supuse votului final mâine, la ora 10.00.


Cu o zi în urmă, premierul Victor Ponta a venit cu cifrele în faţa aleşilor, mai ales cu cele pozitive - adică menţinerea taxelor şi impozitelor, precum şi majorarea investiţiilor. Cu toate acestea nu au lipsit criticile Opoziţiei care consideră că este un buget nerealist şi mincinos.

Guvernul Ponta IV promite că la anul nu vor creşte taxele şi impozitele.

"Tăierea investițiilor este o mantră pe care am auzit-o foarte des. În baza textului pe care îl aveți în față este foarte simplu de văzut că de la 35 de miliarde de lei alocate în 2014, alocarea pentru 2015 este de 44 miliarde de lei, deci o creştere cu 9 miliarde." spune Victor Ponta

Victor Ponta, în Parlament: Există acoperire pentru mărirea pensiilor şi indexarea alocaţiilor pentru copii. Nu au fost pomeni

În plus, noul ministru de Finanţe, Darius Vâlcov este optimist: în 2015 TVA ar urma să se reducă pentru alimente.

Darius Vâlcov: "Pentru TVA la alimente, dacă vă referiți la carne, impactul pentru un an de zile ar fi de aproximativ 1,6 miliarde. Dacă am reduce TVA de la 24 la 9%, pentru legume și fructe, de aproximativ 0,9 miliarde. Tot așa, impactul pentru un an de zile."

PNL şi PDL au criticat proiectul de Buget pentru 2015, pe care îl consideră nerealist. Opoziţia susţine că acest buget ar stimula evaziunea, şi nu crearea de locuri de muncă.

Eugen Nicolăescu: "Bugetul pe anul 2015 este un plagiat marca Ponta al Bugetului 2014 și chiar în esență e mai rău, pentru că acest proiect ne spulberă orice speranță de mai bine."

Gheorghe Ialomițianu: "Ați elaborat un buget pentru supravieţuirea dumneavoastră la guvernare. Este un buget cârpit cu niște promisiuni electorale. Ne putem aminti de decembrie 1989, când un lider politic de atunci promitea câte 100 de lei românilor, asa faceți și dumneavoastră acum, le promiteți 100 de lei dar nu discutați cu românii."

Chiar dacă Victor Ponta a făcut un apel la toţi parlamentarii să voteze legea Bugetului pentru 2015, grupurile PNL şi PDL au anunţat deja că vor vota împotrivă. La rândul său, UDMR va decide ce poziţie va lua după încheierea dezbaterilor.

Până acum un singur amendament pentru suplimentarea veniturilor pentru autorităţile locale a trecut de Parlament, amendament iniţiat de ministrul de finanțe Darius Vâlcov şi ministrul Dezvoltării Liviu Dragnea.

Proiectul de buget pentru anul viitor a intrat în plen după trei zile de dezbateri în comisiile de specialitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri