BUSINESS CLUB. Arme făcute la Cugir, folosite de militarii NATO

Data publicării:
pistoale-1

„E vorba de o ţară membră NATO. Nu cunosc valoarea contractului, dar dacă socotim că fabrica de arme Cugir a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 11 milioane lei şi că acest contract dublează capacitatea, vă puteți face o imagine cu privire la ordinul de mărime”, a afirmat Varujan Vosganian, ministrul Economiei.

Prin acest contract, fabrica de la Cugir ar putea încasa în plus circa 2,5 milioane de euro doar într-un an.

Secretul din jurul înțelegerii poate fi justificat de faptul că, în realitate, poate fi vorba doar de prelungirea unor înțelegeri mai vechi. Fabrica de la Cugir are deja ani buni de când livrează arme către compania americană Century Arms. Practic ar fi o încărcare mai mare a uzinei.

De altfel, ministrul a anunțat că societatea va avea nevoie de încă 300 de anagajați peste cei 600 existenți, pentru a onora comenzile. Angajați care ar putea fi luați de la vecina uzină mecanică Cugir, unde se cam șomează.

Am făcut un inventar la portofoliul de contracte şi sunt destul de surprins de ce industria de apărare din România a ajuns în acest impas pentru că interesul e real”, a mai spus ministrul Economiei.

Nu trebuie exclusă varianta că noua comandă să fie pentru un nou produs al fabricii de la Cugir, o puşca de asalt de concepţie integral românească. E un AKM îmbunătăţit ce poate fi folosită atât cu mâna dreaptă, cât şi cu stânga. Arma a fost testată deja de soldaţii noştri în misiunile externe.

România a exportat armament în valoare de 131 de milioane de euro în 2011 - o creştere cu numai şase procente faţă de 2010, conform datelor Departamerntului pentru Controlul Exporturilor.

Statele Unite, Afganistan şi Marea Britanie au fost principalii cumpărători.

În 2011 au cheltuit de două ori mai mulţi bani decât în 2010 pe mitralierele, pistoalele, grenadele, muniţia şi vestele antiglonţ cumpărate din România. În timp ce Marocul şi-au înjumătăţit importurile, iar Germania a cumpărat de aproape patru ori mai puţin armament românesc.

Olanda este statul european prin care s-au făcut cele mai multe exporturi. Dar, de fapt, este vorba de firme intermediare - cumpără arme pentru a le vinde mai departe.

Pentru prima oară în ultimii 13 ani, cheltuielile militare la nivel mondial au scăzut în 2011 la aproape 1.800 miliarde de dolari. Influența cea mai mare a avut-o reducerea cheltuielilor militare ale Statelor Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri