ANALIZĂ BUSINESS CLUB. Reducere CAS cu necunoscute

Data publicării:
bani 3-7

Contribuţiile la angajat rămân aceleaşi, 16,5%. Cele de la angajator ar urma să fie reduse. În acest moment sunt între 28 şi 38%, iar plaja e largă din cauza contribuţiilor mai mari la pensii pentru condiţiile de muncă speciale. Însă cele mai multe firme sunt în partea de jos.

Cum în România se negociază salariul net, practic, dările totale sunt în sarcina firmei şi se plătesc contribuții de aproape 45% din salariul brut. Unele din aceste dări sunt impuse pe fondul de salarii, dar le punem la un loc pentru a simplifica prezentarea.

Prin această reducere, sarcina va scăde undeva la 40% pentru condiţii normale de muncă. Speranţa guvernului este să acopere acel gol de un miliard de euro din economie, să genereze ea venituri suplimentare. Va fi destul de acoperit miliardul minus doar din contribuţii sociale. Aceşti bani se strâng în baza unor contracte de muncă. Noi nici măcar nu ştim câţi angajaţi avem în ţara asta. E un haos total.

La fisc, statistic apar 6,5 milioane, dar sunt mulţi cu profesiuni liberale care plătesc contribuţi doar de angajaţi. Tot cam atâţi apar şi la Casa de Sănătate, dar şi acolo e distorsiune pentru că sunt oameni care îşi plătesc singuri pentur a beneficia de servicii medicale.

La casa de pensii sunt înregistraţi aproape 4,5 milioane de persoane şi aceasta ar putea fi de fapt cel mai bun indicator despre angajaţii din economie, cu toate că institul de statistică dă cifra de 4,3 milioane. Însă din aceştia 1,2 milioane sunt bugetari. În contul lor sunt plătitre contribuţii sociale, dar de fapt statul plimbă bani dintr-un buzunar în altul, căci sunt plătiţi din taxele colectate.

Toţi aceşti oameni, într-o mai mare sau mai mică măsură contribuie la bugetele sociale. În acest an în ritmul acctual de creştere al încasările de contribuţii ar urma să fie strânse aproape 12 miliarde de euro. Cifra este însă poate uşor optimistă pentru că se bazează pe datele actuale, dar în perspectiva reducerii contribuţiilor cu cinci la sută în ultimul trimestru, veniturile ar putea să scadă.

Chiar astăzi au venit datele din primul trimestru despre pensii și pensionari. Sunt 5,37 milioane de persoane în plată, iar pensia medie este de 844 de lei. Efortul lunar sare de un miliarde de euro. Înmulțim cu 12 și rezultă că tot ce se încasează din cotribuții nu acoperă nici măcar pensiile. Deficitul la Fondul de Pensii este de peste 3 miliarde de euro.

Și la Sănătate, lucrurile stau prost. Cheltuielile sunt de vreo 5 miliarde de euro, iar contribuțiile pe acest segment aduc vreo 3,5 miliarde de euro.

Statul deja susține cu transferuri de la bugetul de stat aceste cheltuieli sociale. Se vor mai adăuga 800 de milioane - 1 miliard.

Daca se adună toți banii transferați pentru a acoperi golurile de la plățile sociale, se depășește deficitul acceptat.

Pentru a acoperi gaura venită din reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, doar din contribuții ar trebui ca salariul mediu brut să fie mai mare cu circa 10% în 2015.

Sau să existe o combinație de majorări de venit și crețteri ale numărului de angajați. Adică să sporească activitatea economică într-un ritm accelerat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri