Banca Centrală Europeană va anunța astăzi cursul oficial după care se vor calcula accizele anul viitor

Data publicării:
carburanti mediafax

Comparativ cu 1 octombrie 2012, leul este acum cu 1,3% mai puternic faţă de euro. Atunci, Banca Centrală Europeană a afişat un curs de 4,52 lei pe euro, în timp ce ieri, cursul nu a depăşit 4,46 lei pe euro.

Cel mai probabil, şi astăzi, cotaţia BCE va fi în apropierea acestei valori. Un curs mai mic decât anul trecut înseamnă încasări mai mici la buget din accize. În ultimii ani, însă, statul a avut numai de câştigat, pentru că referinţa oficială a Băncii Centrale Europene a crescut aproape de fiecare dată.

Astfel, din 2007, cotaţia euro-leu din prima zi a lunii octombrie a urcat constant, de la 3,3 lei, la 4,5 lei în octombrie 2012. De asemenea, cursul publicat de BCE pe 1 octombrie a fost de fiecare dată mai mare decât cursul mediu din anul respectiv.

Scăderea cursului de schimb după care se vor calcula accizele anul viitor va fi însă compensată parţial, de creşterea acestor taxe cu o treime în cazul alcoolului.

De asemenea, autorităţile au introdus accize şi în cazul bijuteriilor de aur şi platină, cu excepţia verighetelor.

O taxă suplimentară va fi plătită şi de cei cu mașini puternice, de peste 3.000 de centimetri cubi. În vizorul statului au mai intrat blănurile naturale, iahturile şi armele de vânătoare. Pe lângă aceste categorii de produse, rămân în vigoare accizele la carburanţi şi tutun prelucrat.

Anul trecut, statul a încasat peste 20 miliarde de lei din accize.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri