CALCULE. Ce economii vor face românii, dacă alimentele se ieftinesc proporţional cu scăderea TVA

Data publicării:
hipermarket cumparaturi carne-Mediafax Foto-Octav Ganea

O familie care câstiga, în medie, 2.500 de lei pe lună, dă 800 de lei pe mâncare. Din această sumă, 155 de lei ajung la stat, sub formă de TVA. Odată cu reducerea taxei pe consum, cheltuielile cu mâncarea s-ar diminua cu aproape 100 de lei,

„Această măsură ar lăsa mai mulţi bani în buzunarul acestei categorii de populaţie, dar consumul nu s-ar încuraja, ştim despre ce bunuri vorbim. Până la urmă, un om poate să mănâce doar atâtea ouă, atâta lapte sau roşii, deci nu va spori consumul, ci doar vor costa mai puţin”, spune Alexandru Milcev, consultant fiscal.

Produsele de pe rafturile magazinelor se vor ieftini cu 15 procente. Acum, din cauza preţurilor mari, cumpărăm oricum mai puţin decât restul europenilor.

Consumul de carne este limitat de preţ, avem o diferenţă de 58 de kg pe cap de locuitor la 90 de kilograme, cât este în Europa”, spune Ştefan Pădure, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc.

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9% şi pentru sucuri şi apă îmbuteliată, dar şi pentru meniurile de la restaurante. Iar cu taxe mai mici, comercianţii nu vor mai risca să vândă la negru, speră autorităţile.

„În cazul alimentelor, băuturilor non-alcoolice, e vorba de cea mai mare piaţă neagră şi de evaziune fiscală şi vreau prin controalele ANAF - şi încurajez să le facă cu fermitate - avem partea de control, dar trebuie şi o parte de sprijin şi 9% e o parte pe care orice comerciant cinstit poate să o plătească fără să intre în faliment, să fie necompetitiv”, a declarat premierul Victor Ponta.

Consultanţii fiscali transmit un avertisment: ieftinirea alimentelor ar putea fi doar temporară. Scăderea TVA la produsele din panificaţie a redus preţurile pentru doar câteva luni.

Este tendința celui care vinde să beneficieze și el de reducere, să ia din acest profit, să lase și în buzunarul consumatorului, dar să profite și el”, spune Alexandru Milcev.

Reducerea TVA la 9 procente se va aplica de la 1 iunie şi va avea un impact bugetar de 2,5 miliarde de lei în acest an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri