Cât pierde statul după aplicarea noului Cod Fiscal

Data publicării:
COD FISCAL-1

Proiectul Codului Fiscal prevede o serie de scăderi de taxe şi impozite. Punerea lor în aplicare înseamna că la bugetul de stat nu vor mai ajunge 100 de miliarde de lei, în perioada 2016-2019. Guvernul speră să recupereze din alte încasări o treime din aceasta sumă, dar specialiştii spun că estimările sunt prea optimiste.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: Măsurile de compensare sunt destul de puţine. Se mizează pe efecte puternice în economie, creştere economică mai mare, crearea de locuri de muncă ş.a.m.d, care iarăşi din punctul nostru de vedere sunt puternic supraestimate.

Daniel Anghel, reprezentant al Consiliul Investitorilor Străini: E foarte important ca aceste măsuri să fie sustenabile din perspectiva bugetară.

O parte din bani ar urma să fie recuperată prin încasări mai mari de TVA, prin reducerea muncii la negru şi prin impozite mai mari pentru firmele mici. TVA redusă la 20% ar creşte consumul şi ar diminua evaziunea fiscală, estimează Guvernul. Dacă, însă, aceste planuri dau greş, variantele sunt costisitoare.

Emilian Duca, specialist în fiscalitate: Nu există decât doua posibilităţi de a aduce bugetul în echilibru: fie majorezi veniturile prin introducerea de noi taxe, fie reduci cheltuielile.

De regulă, statul a tăiat din fondurile pentru investiţii atunci când nu i-au ieşit planurile de încasări. Infrastructura a avut cel mai mult de suferit.

Construcţia şoselei de centură a municipiului Suceava a început în anul 2008 și trebuia să fie gata în anul 2012. Pe cele două tronsoane rămase neterminate nu s-a mai lucrat de mai bine de un an de zile, iar lucrările efectuate aici în urmă cu mai mulți ani se degradează pe zi ce trece.

Autostrada Nădlac-Sibiu a fost amânată de mai multe ori, din lipsa de fonduri. Şi construcţia metroului bucureştean înaintează greu, după ce lucrările au fost sistate în 2013, din acelaşi motiv.

Lucrările la metroul Drumul Taberei vor fi gata abia anul viitor, asta deşi conform planului iniţial acestea ar fi terminate încă de luna aceasta.

Codul Fiscal a suferit peste 100 de modificări în ultimii zece ani, de cele mai multe ori prin ordonanţe de urgenţă.

Citiți și: Noul Cod fiscal: Guvernul amână cu un an reducerea cotelor de contribuţii de asigurări sociale

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri