Christine Lagarde soseşte la Bucureşti, în avanpremiera discuţiilor pentru un nou acord cu FMI

Data publicării:
Lagarde- Mediafax-1

Foto: FMI

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, soseşte luni în România. Ea va susţine la Bucureşti un discurs despre identificarea unei „noi paradigme de creştere economică” în regiune. Fostul ministru francez de finanţe se întâlneşte atât cu preşedintele Traian Băsescu, cât şI cu premierul Victor Ponta. După vizita sa, o nouă misiune FMI este aşteptată miercuri la Bucureşti pentru discuţii privind un nou acord de tip preventiv.

Actualizare 15.25. Premierul Victor Ponta se va întâlni cu Christine Lagarde la ora 17.00.

După România, Lagarde va vizita şi Lituania, pe 17-18 iulie.

„În timpul vizitelor - primele în aceste două ţări de la preluarea funcţiei de şef al FMI în iulie 2011 – Christine Lagarde se va întâlni cu autorităţi, precum şi reprezentanţi ai sectorului privat, societăţii civile şi mediului academic, pentru a discuta perspectivele economice şi provocările care urmează pentru fiecare din cele două ţări”, se arată în comunicatul ce anunţa vizita şefei fondului.

Vizita are loc în contextul în care, săptămâna trecută, primul ministru a declarat că Guvernul va începe în această lună negocierile cu FMI pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv.

Astfel, în perioada 17-31 iulie, o nouă misiune a instituţiei internaţionale se va afla la Bucureşti pentru discuţii privind un nou acord de tip preventiv, încheiat pe o perioadă de doi ani. Misiunea se va desfăşura în comun cu echipe ale Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Consiliul Director al FMI a avizat la sfârşitul lunii iunie, cu trei derogări, ultimele evaluări ale acordului cu România şi a aprobat scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile de la Bucureşti, astfel că acordul început în 2011 a fost finalizat.

Acordul României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri. Înţelegerea a fost parafată în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, şi trebuia să se încheie în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităţilor române de extindere cu trei luni a acordului, până la sfârştul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducă arieratele şi să adopte măsuri de îmbunătăţire a managementului companiilor de stat.

Pe aceeaşi temă:

Mugur Isărescu: România are nevoie de un nou acord cu FMI pentru că se poate împrumuta mai ieftin

IMPARŢIAL. Daniel Dăianu: E nevoie de un alt acord cu FMI. Va veni şocul de peste Ocean

Testul FMI, luat în sesiunea de restanţe

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri