Cum a reușit Polonia, de ce a eșuat România. Explicațiile inventatorului terapiei de șoc poloneze

Data publicării:
ministru

Reporter Digi24: Aţi promovat reforme curajoase în cadrul unui proiect care vă poartă numele. Aici, în România, minerii veneau la București fie pentru a elimina opoziția, fie pentru a răsturna un guvern care voia să facă unele reforme. Cum ați simțit acele momente în Polonia?

Leszek Balcerowicz, fost ministru de Finanţe şi vicepremier responsabil pentru reformele economice din Polonia: Am avut și noi mineri care protestau, dar n-au reușit să oprească ce era necesar pentru Polonia, să lansăm reforme pentru ca Polonia să crească. Experiența arată că este mai bine să reziști grevelor dacă ele afectează economia.

Reporter Digi24: V-a fost teamă că minerii polonezi ar putea încerca să răstoarne guvernul?

Leszek Balcerowicz: Am fost ales în 1997 și am câștigat alegerile în Silezia, unde sunt în principal mineri, și nu le-am promis că o să le dau mai mulți bani. Deci te poți descurca, dacă ai suficientă determinare și o echipă bună. Problemele voastre n-au fost din vina minerilor, ci din cauza faptului că în primii ani n-au existat lideri reformatori în Guvernul României.

Reporter Digi24: Ce avantaj credeţi că a obţinut Polonia în comparaţie cu România datorită reformelor structurale timpurii?

Leszek Balcerowicz: Nu cred că mai este relevant cât timp am pierdut noi şi România. Este mult mai important să vedem ce se mai poate face în România. Au intervenit multe schimbări, unele dintre ele pozitive, inclusiv o consolidare fiscală radicală. România a reuşit să reducă deficitul bugetar sub nivelul Poloniei, ceea ce este foarte bine.

Reporter Digi24: Aveţi şi regrete? Lucruri pe care le-aţi implementat într-un ritm prea lent sau tardiv în Polonia?

Leszek Balcerowicz: Nu toate reformele au putut fi implementate, am întâmpinat şi obstacole. La sfârşitul anilor '90 am încercat să flexibilizez piaţa muncii. Dar această reformă a fost blocată din raţiuni politice şi am resimţit efectele. Tinerii au început să-şi găsească de lucru din ce în ce mai greu.

Reporter Digi24: Cum v-aţi pregătit pentru absorbţia fondurilor europene şi cum explicaţi evoluţia foarte bună a Poloniei?

Leszek Balcerowicz: Este o chestiune care ţine de administrație, trebuie o echipă bună și cumva am reușit să avem o echipă bună, dar țineți minte: e important să absorbi fonduri europene, dar ele nu sunt un înlocuitor pentru reforme - deci trebuie făcute ambele lucruri. În Grecia au avut mulți bani europeni, dar politicile au fost un dezastru, așa că au suferit.

Reporter Digi24: Credeţi că evoluţia economică dă semne de uzură? Ar trebui să fim mai prudenţi acum sau economia poate fi stimulată în continuare?

Leszek Balcerowicz: Evoluţia economică depinde de reformele structurale esenţiale pentru creşterea economică pe termen lung. Şi fiecare ţară are nevoie de creştere economică pe termen lung. Este periculos să stimulez pentru că preţul plătit poate fi foarte mare. Iar voi aţi plătit acest preţ pentru că a existat o stimulare excesivă a economiei, o creştere excesivă a creditelor. De aceea cred că trebuie consolidată disciplina bugetară şi accelerate reformele datorită cărora va fi creat un mediu prielnic afacerilor.

Reporter Digi24: Care ar fi diferenţa, în ani, între România şi Polonia? În opinia dumneavoastră, peste cât timp va fi România la nivelul la care este acum Polonia?

Leszek Balcerowicz: La început am lansat și susținut un program detaliat de reforme pe când în România au fost niște deraieri din motive politice, dar acesta nu este un argument pentru care decalajul n-ar putea fi recuperat. La fel s-a întâmplat în Slovacia, au pierdut câțiva ani, sub Meciar, dar apoi slovacii i-au ales pe reformatori, iar ei au transformat economia.

Reporter Digi24: Aş vrea să vorbim acum despre investiţiile străine în contextul în care ţările noastre sunt membre NATO şi parteneri ai Statelor Unite. Dar investiţiile americane în Polonia sunt semnificative, ceea ce nu se poate spune şi despre România. Care ar fi soluţia pentru noi?

Leszek Balcerowicz: Politicile potrivite creează o piaţă ofertantă pentru toate afacerile atât locale, cât şi străine. Iar pentru politici bune trebuie să lupţi. Paşnic, bineînţeles. Politicienii nu trebuie să se lase influenţaţi de populişti şi trebuie să facă ceea ce este benefic pentru creşterea economică. Singura diferență este cea a mediului de afaceri, singura soluție este să îmbunătățești mediul de afaceri, pentru asta e nevoie de politici bune, iar politicile bune cer efort, nu cad niciodată din cer. Cetățenii sunt cei care trebuie să fie organizați și să-i monitorizeze pe politicieni, să nu-i lase să devieze de la politicile corecte.

Citiți și Trei sfaturi de la polonezi pentru o economie sustenabilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri