Daniel Chițoiu la Digi24: Nu am introdus 21 de taxe noi, nu am împovărat populația

Data publicării:
lei ron bani mediafax foto octav ganea-11

Invitat la emisiunea „KM 0”, Daniel Chițoiu a explicat, în detaliu, în ce au constat respectivele măsuri fiscale.

„Vreau să demontez acest lucru, că au fost introduse 21 de taxe noi. După cum știți, în luna ianuarie, tot în urma negocierilor cu FMI și Comisia Europeană am adoptat, în vederea adoptării bugetului pe anul 2013, o serie de măsuri fiscale, dar nu de împovărare a populației sau a contribuabililor, în general, a IMM-urilor sau a marii marii majorități a contribuabililor”, a spus ministrul Finanțelor.

„La momentul respectiv, am adoptat introducerea și taxarea suplimentară a veniturilor obținute din liberalizarea prețului la gaze care, a fost o măsură care a afectat numai producătorii de gaze, nu celelalte companii și numai din majorarea prețului la gaze, din venituri suplimentare. De asemenea, am adoptat o taxă de 0, 5% pe resursele naturale care sunt proprietatea statului, i-am afectat numai pe cei care le exploatează”, a precizat Daniel Chițoiu.

El s-a referit și la impozitele introduse pe veniturile din agricultură. „De 20 de ani, toată lumea a spus că agricultura nu este fiscalizată. Nivelul de de impozitare pe care l-am introdus în luna ianuarie a fost un nivel foarte mic din punct de vedere al cuantumului taxelor pe care le datorează agricultorii care lucrează pământul individual. Legislația adoptată în domeniul impozitarii veniturilor agricole a fost elaborată și o implementăm în asa fel încât cei care trebuie să plătească impozite pe veniturile agricole îl plătesc din profiturile obținute și din veniturile realizate în total, inclusiv subvențiile pe care le primesc din bugetul de stat și UE, deci plătesc dintr-un surplus”, a explicat ministrul Finanțelor.

Daniel Chițoiu a făcut referire și la poziția PDL în acest context.

„Când s-a facut inventarul de către reprezentanții PDL, la impozitul pe veniturile agricole ne-au enumerat 13 poziții. Nu sunt 15 impozite noi, e un singur impozit pe veniturile obținute din agricultură” , mai spus acesta.

Potrivit ministrului Finanțelor, nici acuzația că Guvernul a majorat accizele nu se susține. „Ne-au acuzat că am majorat accizele. Noi am devansat calendarul de majorare, calendar agreat la începutul lui 2007. Trebuia să majorăm accizele în 1 iulie 2013 și noi am devansat calendarul la 1 aprilie 2013”, a declarat Daniel Chițoiu.

Ministrul Finanței a detaliat și faptul că, pentru a atrage mai mulţi bani la buget, Executivul a majorat şi alte impozite şi taxe locale, iar de la 1 ianuarie 2014 va percepe contribuții de sănătate și pentru veniturile provenite din chirii.

Din mai 2012, Codul Fiscal a fost modificat de 14 ori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri