Darea în plată începe, Prima Casă se termină

Data publicării:
case cartier rezidential imobiliar sursa foto digi24-1

Și de data aceasta argumentul nu mai vine de la bănci, de la BNR, vine de la Ministerul Finanțelor. E ministerul care oferă garanțiile, cu fondul din subordinea sa. Iar când cel care administrează garanțiile, spune că aceasta devine nulă, nu mai e o sperietoare, capătă forma unei certitudini.

Cu toate argumentele invocate, faptul că s-au dat 160 de mii de credite, aşa a fost păstrată vie piaţa imobiliară de şapte ani, aşa s-au dat credite de 14 miliarde lei, iar rata de restante este extrem de redusă, vreo 500 de cazuri... parlamentarii noştri au decis că se aplică darea în plata și la acest program. În acel moment este imposibilă executarea garanţiei de stat.

Dacă programul nu este exceptat, nu mai are nicio valabilitate, pentru că garanția este nulă”, spune Enache Jiru, secretar de stat Ministerul Finanțelor.

Dacă statul român a dat o garanție pe care tot statul român și-o ia înapoi permițând această dare în plată, în programul Prima Casă, în mod evident nu mai poate continua acest program. A fost o opinie împărtășită și de Ministerul Finanțelor și este și rezultatul analizelor noastre, deci programul Prima Casă nu poate să fie în acestă lege a dării în plată. Nici nu se justifică pentru că rata de neperformanță, creditele neperformante din Prima Casă sunt 0,04%. Deci pe cine ajută să pui în dare în plată programul Prima Casă”, spune Liviu Voinea, viceguvernator BNR.

În momentul în care băncii i se aruncă pe masă cheile locuinței, devine proprietarul unui activ. Casa aceea este a băncii. Și nu se mai poate îndrepta împotriva statului. Pentru ca deține casa, e a sa.

Inițiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, a venit cu câteva argumente ale sale pentru includerea programului Prima Casă în legea dării în plată.

„La Prima Casă statul garantează 50 la sută pentru cetăţeni. Ce nu s-a spus clar e ce se intâmplă cu persoanele care nu mai pot să îşi plătească rata. Statul plăteşte băncii datoria respectivă, dar apoi statul român, prin ANAF, se îndreaptă asupra cetăţeanului ca să îşi recupereze datoria”, afirmă Daniel Zamfir, inițiatorul legii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri