Economia subterană. România, locul doi în Europa

Data publicării:
bani 3

Valoarea economiei subterane a scăzut semnificativ doar în 2009. Și asta nu datorită măsurilor luate de guvernanți, ci din cauza a scăderii bruște a produsului intern brut, ca urmare a crizei. Anul acesta, economia subterană a continuat să crească în cifre absolute, dar a scăzut ușor ca pondere în PIB.

Doar bulgarii ne mai întrec la acest capitol. La ei, economia subterană depășește 31 la sută din produsul intern brut. Suntem aproape la egalitate cu ţări precum Lituania sau Estonia, dar cu mult peste austrieci - un record cam greu de invidiat.

Potrivit studiului, mai bine de jumătate din economia ilicită a ţării noastre se alimentează din evaziunea fiscală. Specialiștii estimează că bugetul pierde anual 22 de miliarde de euro din neplata taxelor, a contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit. Restul până la 40 de miliarde ar proveni, de exemplu, din fenomene precum munca la negru.

Dacă toţi aceşti bani ar intra în conturile statului, guvernanţii nu ar mai avea probleme cu finanţarea unor proiecte importante, lăsate de izbelişte. Cu 40 de miliarde de euro, cât reprezintă economia paralelă a ţării, s-ar putea reface sistemul de irigaţii, s-ar construi autostrada spre munte sau cea de la Piteşti la Sibiu ori s-ar putea moderniza sistemul de cale ferată. Şi după asta, ar mai rămâne destui bani pentru plata salariilor şi a pensiilor pentru încă un an și jumătate. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri