Eugen Şerban, ANAF: Fiscul nu deţine informaţii oficiale despre conturile românilor în băncile elveţiene

Data publicării:
Banca HSBC - Guliver GettyImages

 

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

"În cazul referitor la conturi bancare din străinătate, Agenţia Fiscală nu se află în posesia unei astfel de informaţii pe cale oficială, însă dacă sunt astfel de informaţii disponibile vom purcede pe cale oficială să intrăm în posesia lor. Totuşi, ar putea să ne intereseze dacă o persoană are o sumă mare în conturi, pentru că această sumă nu a fost făcută cu siguranţă deodată, dacă persoana are profilul de a se încadra în istoria noastră de risc sau de programe strategice", a declarat Eugen Şerban, şeful Direcţiei Verificări Fiscale, citat de Mediafax.

"Din punctul nostru de vedere, al direcţiei ne interesează şi am vrea să cunoaştem astfel de informaţii, mai departe sunt demersuri oficiale care nu depind neapărat de direcţia noastră. La nivel de ANAF, de Guvern, sunt probabil căi oficiale de obţinere sau de solicitare a acestor informaţii", a spus Şerban.

HSBC Private Bank, filiala elveţiană a băncii britanice HSBC, a obţinut profituri importante din administrarea unor conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizaţii criminale, traficanţi de arme şi diamante, lista deponenţilor incluzând şi familii regale şi miliardari influenţi. Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elveţiană a ajutat peste 100.000 de indivizi şi companii din 200 de ţări să eludeze fiscul, ascunzând identitatea deponenţilor.

Raportul ICIJ are la bază o listă de clienţi ai HSBC furnizată de un fost angajat al băncii, Herve Falciani, care a părăsit instituţia în 2008. Statul elveţian l-a pus sub acuzare pe Falciani pentru spionaj industrial şi încălcarea legislaţiei privind secretul bancar.

Conform raportului, circa 220 de clienţi ai HSBC Elveţia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legătură cu România, iar 11 au cetăţenie sau paşaport românesc.

În funcţie de suma totală depozitată de clienţi în conturile HSBC din Elveţia în perioada 2006-2007, România ocupă locul 39, din 203 ţări, valoarea conturilor românilor pe care instituţia bancară le-ar fi ţinut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ). Potrivit jurnaliştilor de la Rise Project, fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc reţinut la finele anului trecut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure, se numără printre românii care au avut conturi secrete la banca HSBC.

Suma maximă dintr-un cont al unui client cu legături în România a fost, în perioada analizată, de 829,1 milioane de dolari, se arată în raport.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri