FMI: Acordul stand-by încheiat de România cu Fondul a fost finalizat cu succes, dar riscurile se menţin

Data publicării:
FMI

Într-un comunicat postat pe site-ul oficial, Ministerul Finanţelor Publice informează că România a îndeplinit toate cele cinci acţiuni prealabile prevăzute în acordul stand-by cu FMI, conform condiţionalităţilor din Memorandumul de Politici Economice şi Financiare.

Principalele idei transmise de Boardul FMI, prin vocea prim-adjunctului directorului executiv al FMI, Nemat Shafik (sursa: comunicat FMI):

- „Economia s-a stabilizat. Inflaţia de bază rămâne scăzută, iar balanţele fiscală şi a contului curent sunt sustenabile. Totuşi, creşterea este slabă şi există riscuri de regres.”

- „Reformele structurale sunt critice pentru realizarea potenţialului de creştere al României şi pentru crearea de locuri de muncă.”

- „Continuarea disciplinei financiare este esenţială pentru ancorarea stabilităţii macroeconomice.”

Ajustarea fiscală semnficativă de după 2009 a permis României să iasă în iunie din procedura de deficit excesiv a UE.”

- „Este nevoie de reforma administraţiei fiscale şi a sistemului medical, precum şi de măsuri pentru lărgirea bazei de impozitare.”

Reforma sectoarelor energiei şi transporturilor, precum şi a companiilor de stat, nu este finalizată.

Politica monetară a României este în general adecvată. Deşi sistemul bancar românesc este bine capitalizat, rămâne vulnerabil la şocuri externe. „Sunt necesare noi eforturi pentru înlăturarea obstacolelor pentru eliminarea creditelor neperformante.”

Acordul încheiat de România cu FMI şi Uniunea Europeană, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri. Evaluările cu numărul şapte şi opt, finalizate în această noapte de Consiliu, disponibilizează pentru tragere o sumă echivalentă cu 450,6 milioane de DST (circa 520,74 milioane de euro), iar resursele aflate la dispoziţia României din partea Fondului în actualul acord se situează la echivalentul a 3,09 miliarde DST (circa 3,57 miliarde de euro), se arată în comunicatul FMI, citat de Mediafax.

„România a încheiat cu succes al doilea acord stand-by cu Fondul. Economia s-a stabilizat. Inflaţia de bază rămâne redusă, iar balanţa fiscală şi cea a contului curent sunt sustenabile. Totuşi, creşterea este slabă şi există riscuri de înrăutăţire a situaţiei. Reformele structurale sunt critice pentru realizarea potenţialului de creştere al României şi pentru crearea de locuri de muncă, în timp ce continuarea disciplinei fiscale este esenţială pentru ancorarea stabilităţii macroeconomice”, se arată în comunicatul FMI.

FMI recomandă Guvernului noi reforme în domenii precum sănătate, taxe, energie, transporturi şi companii de stat: „Sunt necesare şi reforme ale administraţiei taxelor şi sănătăţii, împreună cu măsuri de lărgire a bazei de taxare (...) Reforma în sectoarelor energetic şi transporturi şi în privinţa companiilor de stat rămâne incompletă. Autorităţile au început să majoreze gradual preţurile la electricitate pentru a ajunge la o piaţă mai competitivă, concomitent cu adoptarea de măsuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili. Aceste măsuri sunt binevenite, dar trebuie făcut mai mult pentru reformarea companilor de stat ineficiente, inclusiv printr-o implicare mai amplă a sectorului privată”, a arătat Shafik.

Politica monetară este în linii mari adecvată, iar sistemul bancar bine capitalizat, dar vulnerabil la şocuri externe, se mai notează în comunicat. „Autorităţile ar trebui să continue să îşi îmbunătăţească mecanismele de management al crizei şi planurile de urgenţă. În particular, sunt necesare noi eforturi pentru înlăturarea obstacolelor în calea rezolvării creditelor neperformante şi trebuie rezolvate deficienţele legate de guvernanţa corporativă la noua autoritate unificată de supraveghere.”

Conducerea Fondului Monetar Internaţional a aprobat pe 15 martie prelungirea cu trei luni a acordului cu România, până la 30 iunie, pentru că ţara noastră nu reuşise să îndeplinească condiţiile asumate. În primul rând, FMI a cerut executivului să reducă arieratele locale la maxim 300 milioane de lei în condiţiile în care, în decembrie 2012, datoriile mai vechi de 90 de zile erau de 840 de milioane de lei. La sfârşitul lunii mai, datoriile coborau la 510 milioane de lei, din care 360 de milioane reprezentau litigii. Guvernul a cerut FMI ca aceste sume aflate în litigiu să nu fie trecute ca arierate.

Pe lângă reducerea arieratelor, executivul mai avea de rezolvat problema privatizării mai multor companii de stat şi crearea de măsuri de îmbunătăţire a managementului acestor companii.

Miza avizului FMI de miercuri este un nou acord de tip stand by: premierul Victor Ponta şi preşedintele ţării, Traian Băsescu, declarau recent că board-ul FMI va considera îndeplinite principalele condiţii asumate de România şi că, în acest fel, vor putea fi demarate din luna iulie negocieri pentru un nou acord.

În Europa sunt patru ţări care derulează acorduri de tip preventiv cu FMI: Bosnia - care a luat 390 de milioane de euro, Kosovo - care a luat 100 de milioane de euro, Serbia - cu 1,08 miliarde de euro şi România - cu 3,56 miliarde.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri