"Logica" impozitului în agricultură, în viziunea producătorilor: Câştigi 400 de lei, dai la stat 450 de lei

Data publicării:
agricultura - 5345942-Mediafax Foto-Gabriel Petrescu-1

Potrivit statisticilor ANAF, doar un sfert din cei așteptați să își declare veniturile din agricultură au făcut acest lucru. Cei mai mulți agricultori care și-au depus declarația de venit sunt din Bihor - peste 8.100, urmat de judetul Mureș - unde declarația a fost depusă de peste 7.500 de agricultori. Lista continuă cu judetele Arad (7.449), Timiș (7.267) și Dolj (6.600).

La polul opus se află județele Călărași cu 419 declaraţii, Prahova - 383, Buzău - 284, București (87) si Ilfov. De ce atât de puțin? Aplicarea impozitării fermierilor a stârnit revoltă printre aceștia. Mai multe asociații din domeniul agricol au amenințat cu boicotarea și au spus că îi vor îndemna pe fermieri să nu-și depună declaratiile de venit.

Profesorul de economie Mircea Coşea, a comentat această situaţie în studioul Digi24: „Statul trebua să aibă ca scop, prin acest impozit, impulsionarea cultivării tuturor terenurilor, dar viziunea statului a fost să adune cât mai mulţi bani, indiferent sub ce formă. Strategia fiscală este greşită, iar măsura a fost luată rapid şi fără pregătire, în condiţiile în care este vorba despre un mediu neinformat şi izolat economic”.

Aceleaşi argumente privind strategia greşită le-a adus în direct la Digi24 şi Ilie Dan, membru în Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.

„Guvernul nostru, ca şi celelalte, nu ştie ce doreşte în strategiile pe care le face, are cu totul altă intenţie, iar în măsurile pe care le aplică sunt cu totul altele, zicem noi aberante. Un agricultor privat care lucrează, să zicem 20 de hectare şi care pune câte o cultură de 2 hectare nu plăteşte nimic. Pentru că este scutit prin lege. Un proprietar de teren, care îl dă în arendă, plăteşte aceste impozit pe venit. Este normal că acest cetăţean va scoate terenul şi nu îl va mai da în arendă, îl va ţine nelucrat. Faceţi un calcul, la un ţăran care arendează un hectar şi ia 600 de kilograme de grâu. Grâul se vinde cu 60 de bani, 65 de bani. Asta face 400 de lei. Or, el plăteşte impozit de 450 de lei, deci el e în pierdere”, a spus Ilie Dan.

Citiţi şi

Impozitul pe norme de venit: 16% pentru venituri din activităţi agricole

Impozitul forfetar va fi reținut din subvenția la hectar


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri