Gazul, produsele din carne și lactatele, mai scumpe începând cu această lună

Data publicării:
carne

Reprezentanţii industriei alimentare anunţă noi majorări de preţuri. De vină sunt acum facturile la utilităţi care vor creşte de luna viitoare, dar şi seceta de până acum, care va creşte preţul hranei pentru animale. Iar scumpirile vor fi resimţite din plin - costurile de producţie reprezintă o treime din costul unui kilogram de carne,s de exemplu.

„Orice scumpire a utilităților și orice scumprie în general contează pe lanț. La un moment dat voi cumpăra materia primă mai scumpă, voi produce ceva mai scump, voi da retailului care va vinde și el mai scump tot datorită cheltuielilor suplimentare”, a spus Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

În plus, patronii fermelor de porci spun că normele Uniunii Europene îi obligă să investească bani în spaţii mai mari pentru creşterea animalelor. Fonduri pe care le introduc în preţul cărnii, pentru a recupera investiţia.

Aceste reguli de bunăstare ale UE nu îi mai permit fermierului să crească într-un spațiu redus”, a spus Radu Timiş, directorul unui procesator de carne.

Aşa că preţul produselor din carne de porc va creşte cu până la 15 procente până la sfârşitul anului. Nici laptele nu va scăpa de scumpiri. Din toamnă, litrul va costa cu până la 5% mai mult.

„Scumpirea energiei, gazelor, carburanţilor, cam la o lună-două, după scumpirea lor deja se simt şi scumpirile în raft. Sunt capriciile vremii, o să vina secetă, prea mult lapte nu o să fie nici în România”, susține David Todoran, administratorul unei fabrici de lapte.

Laptele şi carnea costă în România, în acest moment, aproape la fel de mult ca în ţările Uniunii Europene, cu diferenţa că puterea noastră de cumpărare este la jumătate faţă de cea a europenilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri