Investițiile străine au scăzut cu 10% în primele nouă luni ale anului

Data publicării:
euro bani mediafax-5

În primele nouă luni ale acestui an, investiţiile străine în România au ajuns la aproape 1,5 miliarde de euro. Suma este cu 10 % mai mică decât cea înregistrată în perioada similară a anului trecut. Atunci, străinii au investit la noi în ţară aproape 1,7 miliarde de euro.

Dacă această tendinţă va continua şi în ultimele trei luni ale anului, 2013 va fi al patrulea din ultimii cinci ani în care vom avea investiţii mai mici în economie. Cel mai bun an, din acest punct de vedere, a fost 2008 însă, după declanșarea crizei economice, străinii au investit din ce în ce mai puțini bani în România. Anul trecut, investițiile străine au înregistat o ușoară creștere, sumele totalizând puțin peste două miliarde de euro.

Nici din fonduri europene nu au intrat suficienţi bani în economie, deşi sumele au crescut, comparativ cu 2012. Am atras până în prezent aproape cinci miliarde de euro, faţă de două miliarde în luna noiembrie a anului trecut. Suntem însă cu mult sub ţinta asumată de ministrul Fondurilor Europene pentru acest an, care promitea că vor intra în ţară jumătate din cele peste 19 miliarde de euro puse la dispoziţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri