Ipoteză: Bitcoin a fost creată special pentru tranzacţiile de pe piaţa neagră

Data publicării:
bitcoin-1

Este posibil ca bitcoin, moneda virtuală care a ajuns să valoreze 600 de dolari, să fi fost creată special pentru tranzacţiile de pe piaţa neagră, susţin doi experţi în calculatoare din Israel. Ei spun că au descoperit o legătură între fondatorul anonim al monedei Bitcoin şi fondatorul magazinului online Silk Road, care vindea droguri şi mărfuri de contrabandă. Plata pentru aceste produse se făcea în bitcoin, iar fondatorul monedei virtuale ar putea fi unul dintre investitorii acestei afaceri ilegale.

Pe 1 octombrie, agenţii FBI au descins într-o bibliotecă din Los Angeles şi l-au arestat pe tânărul Ross William Ulbricht. Acesta a fost acuzat că, sub pseudonimul Dread Pirate Roberts, a administrat timp de doi ani magazinul online de droguri şi mărfuri de contrabandă Silk Road. Autorităţile federale americane i-au confiscat lui Ulbrich aproape 145.000 de monede virtuale bitcoin, care astăzi valorează 115 milioane de dolari. Monedele erau o parte din încasările magazinului, iar acţiunea împotriva magazinului Silk Road demonstrează mai clar ca niciodată că bitcoin este, înainte de toate, o valută folosită pe piaţa neagră.

Mai mult, doi experţi israelieni în calculatoare au descoperit de curând o presupusă legătură între Ross Ulbrisch şi fondatorul Bitcoin, Satoshi Nakamoto. Nakamoto nu este un nume adevărat şi nici nu se ştie cine este persoana din spatele acestui pseudonim. Însă în momentul în care FBI şi-a transferat în propriile conturi monedele bitcoin confiscate şi a făcut publică identitatea celui care administra magazinul Silk Road, cei doi israelieni au putut vedea ce tranzacţii a efectuat de-a lungul timpului tânărul reţinut.

La începutul acestui an, fondatorul magazinului de mărfuri de contrabandă a încasat 1000 de monede bitcoin de la un cont creat în ianuarie 2009. Ianuarie 2009 a fost luna în care a luat naştere moneda virtuală, iar experiţii israelieni presupun că acel cont ar aparţine însuşi fondatorului Bitcoin.

Cum suma este prea mare ca să fie o simplă achitare a unor mărfuri de contrabandă cumpărate de pe Silk Road, cei doi israelieni cred că ar fi vorba de o investiţie pe care ar fi făcut-o fondatorul monedei virtuale în magazinul online.

Deşi recunosc că nu pot demonstra aceste ipoteze, experiţii israelieni dau de înţeles prin cercetarea lor că fondatorul Bitcoin are legături cu lumea infracţională în care moneda virtuală este intens folosită ca un instrument discret de plată.

În acelaşi timp, israelienii demonstrează că tranzacţiile cu bitcoin nu sunt perfect ascunse, ci pot fi urmărite de către autorităţi dacă sunt cunoscute câteva detalii despre cei care mânuiesc aceşti bani.

Moneda poate fi folosită şi pentru multe tranzacţii perfect legale, iar valoarea sa de piaţă a depăşit 600 de dolari în urmă cu o săptămână. Autorităţile financiare occidentale se gândesc să îi confere acestei monede statutul de monedă convenţională pentru a o putea supraveghea mai atent.

Business Club


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri