Legea falimentului personal, aşteptată de 800.000 de clienţi. România e singura țară din UE care nu are o astfel de lege

Data publicării:
barbat ghiseu banca credit captura-4

Mihaela Iancu este unul dintre miile de români care s-au ales în ultimii ani - fără locuinţe şi cu conturile blocate de băncile de la care au luat credite. Ea s-a împrumutat pentru a-şi cumpăra casă în 2008, dar doi ani mai târziu a ajuns să nu mai poată plăti rata de 2.000 de euro. Acum a rămas fără un job stabil, iar banca îi ia 30% şi din puţinii bani pe care îi mai câştigă. Urmează ca locuinţa să-i fie scoasă la vânzare.

Momentan sunt la un salariu minim pe economie, sunt singură, cu un copil. S-au pus deja popriri pe conturi, nu acceptă o sumă mai mică... ei vor cel puţin 1.000 de euro să se achite lunar. Nu avem noi nicio vină că au scăzut atât de mult imobilele pe piaţă”, spune Mihaela Iancu.

Acum, clienţii nu beneficiază de nicio formă de protecţie în faţa băncilor dacă nu-şi mai pot plăti datoriile.

Asta propun parlamentarii: se recuperează în procent de 50-60%, dacă se recuperează, restul e descărcare de datorie şi ne îndatorăm în continuare, luăm credite în continuare. Aşa ceva nu ştiu cine ar putea digera!”, spune Mirela Iovu, vicepreşedintele CEC.

Legea falimentului personal ar fi ajutat şI alti clienti, aflati in situatii similare.

O lege a falimentului m-ar ajuta să o iau de la zero, adică să sterg cu buretele greşelile pe care le-am făcut. Greşeala nu numai împreună cu banca, dar atras de către bancă. În momentul ăsta eu sunt singurul care pierde, banca îşi vede mai departe de afacerile ei”, spune Cătălin Popa, un alt client executat silit de bancă.

Înţeleg, avem şi noi partea noastră de vină... poate! Dar până la urmă să suportăm noi întreaga factură?”, este răspunsul Mihaelei Iovu.

Parlamentarii vor ca noul cod al insolventei să conţină şi falimentul personal, însă bancherii spun că există riscul ca această lege să fie o portiţă de scăpare pentru rău-platnici.

Este anormal ca cineva care poate rambursa să se ducă şi să-şi găsească protecţie”, spune Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank.

O lege perfectă nu va putea fi, o lege favorabilă băncilor nu va fi!”, este de părere Gabriel Mitrache, preşedintele Leumi Bank.

În scrisorile de intenţie transmise în ultimii ani către FMI, autorităţile s-au angajat să nu promoveze legea falimentului personal, mai ales că bancherii s-au opus vehement legii. Specialiştii în insolvenţă spun că în acest moment sunt peste 800.000 de persoane care s-ar califica pentru falimentul personal, adică îşi achită cu greu ratele şi sunt la un pas de executare silită.

Pe de altă parte, România a rămas singura ţară din Uniunea Europeană unde nu există o lege a falimentului personal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri