Mugur Isărescu: Limitarea tranzacţiilor cu banii jos ar putea avea efecte inverse

Data publicării:
mugur isarescu RESIZE-Mediafax Foto-Silviu Matei-4

Dacă proiectul de act normativ este aprobat în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, un român care cumpără un teren sau o maşină de la o altă persoană sau de la o firmă nu va mai putea plăti cu bani cash dacă valoarea tranzacţiei este mai mare de 10.000 de lei. În caz contrar riscă amenzi de 25% din sumă.

Statul vrea să introducă şi pentru firme limite privind plata cu banii jos, dacă suma depăşeşte 2.000 de lei pe zi, un plafon de cinci ori mai mic faţă de nivelul existent.

„Să-mi spună mie cum reuşim să aducem un biet bătrân care are 2.000 de metri pătraţi la bănci să-i deschizi cont bancar! Omul acela abia semnează, ca să spunem aşa. Oricum pe el trebuie să-l plimbi pe la primărie, pe la notar. Probabil că nu ştiu aceştia câte formalităţi sunt pentru a achiziţiona o bucată de pământ”, a spus Mugur Isărescu.

„Nu știu dacă în momentul actual a forța prea mult nu va avea efecte inverse. Din câte știu eu, colegii mei de la BNR au trimis către Ministerul de Finanțe anumite observații față de acest proiect”, a adăugat guvernatorul BNR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri