OMV înclină spre Rusia

Data publicării:
PLATFORMA OMV PETROM MAREA NEAGRA AGERPRES

Ţinta OMV sub directorul Reiner Seele este de a reduce cheltuielile cu 15% anul viitor. El susţine, într-un interviu pentru Reuters, că OMV trebuie şi să îşi înlocuiască rezervele din portofoliu, în condiţiile în care se bazează masiv pe zăcăminte mature din România, aflate de mult timp în exploatare şi spre finalul ciclului de viaţă.

La cele două probleme, reducere de costuri şi înlocuire, Rusia pare să fie răspunsul. OMV are în acest moment costuri de producţie mai mari decât rivalii săi din Europa, de peste 16 dolari pe baril, duble faţă de italienii de la Eni sau grupul norvegian Statoil.

OMV a anunţat că, în trimestrul patru, activele i s-au depreciat cu 1,5 miliarde de euro. Practic averea pe care stă compania a scăzut. 400 de milioane de euro sunt scăderi venit doar de la Petrom. Cauza este scăderea cotaţiilor care a dus la reevaluarea rezervelor. Iar şeful grupului se aşteaptă la preţuri scăzute până în 2019.

Rusia apare ca soluţie. Acolo costurile de producţie sunt mai scăzute. OMV, sub direcţionarea lui Reiner Seele, vrea să preia o participaţie de 25% de la Gazprom din zăcământul Achimov aflat în Siberia. Tranzacţia ar urma să se facă printr-un schimb de active, care, din partea austriacă nu a fost definitivat.

Presa de la Viena a anunţat că ar putea fi vorba de două rafinării, una din Austria, alta din Germania, în timp ce presa de la Bucureşti a spus că pe listă ar fi şi rafinăria Petrobrazi. Petrom a negat aceste informaţii, iar statul român a anunţat că monitorizează atent tranzacţia dintre OMV şi Gazprom.

Cele două părţi încă poartă negocieri şi schimbul ar urma să fie parafat până la jumătatea anului.

În acelaşi timp, pentru a strânge legătura cu ruşii, OMV participă cu 10% la construcţia celui de-al doilea gazoduct pe sub marea baltică.

Reiner Seele pare a fi concentrat pe zăcământul Achimov. La precedentul loc de muncă, compania Wintershall din cadrul BASF, a coordonat un schimb de active cu Gazprom şi a primit tot 25% din respectivul perimetru.

În acelaşi timp cu căutarea de noi oportunităţi, OMV vrea să îşi reducă datoriile şi vinde active. Pe listă se află Gas Connect Austria, marele hub de gaze de la Baumgarten.

OMV deţine 49% din compania care administrează activele respective şi vrea să încaseze 500 de milioane de euro pentru participaţia sa. Nu este exclus ca doritorii să fie tot ruşi.

Reiner Seele are legături puternice cu Rusia, prin prisma funcţiilor ocupate, dar există şi o legătură tradiţională între austrieci şi ruşi. Austria a fost prima ţară occidentală care a importat gaze ruseşti, în 1968.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri