PNL contestă la CCR votul deputaţilor în cazul lui Victor Ponta

Data publicării:
CCR SESIZARE

În urmă cu o lună, plenul Camerei Deputaților a votat și a respins solicitarea procurorului general referitoare la formularea cererii de urmărire penală față de premierul Victor Ponta. Acesta era acuzat de conflict de interese.

A fost pentru prima dată când parlamentarii s-au pronunțat asupra cererii de urmărire penală în cazul unui premier în funcție. 

231 dintre deputaţi au votat împotriva cererii DNA, în timp ce 120 au votat în favoarea solicitării procurorilor. În sală au fost prezenţi 351 de deputaţi. 

105 deputați ai PNL și-au exercitat dreptul constituțional (...) și au atacat la Curtea Constituțională regulamentul Camerei Deputaților, articolul 157, aliniatul 7 și Hotărârea Camerei Deputaților nr. 53 din 9 iunie, cu privire la Victor Ponta”, a declarat Ludovic Orban, prim-vicepreședintele PNL.

Ceea ce își doresc liberalii este reluarea votului în cazul imunității primului ministru.

Curtea Constituțională a decis ca, în cinci zile, să analizeze sesizarea PNL.  

"Regulamentul Camerei Deputaților privitor la procedura de dezbatere şi vot a cererii de începere a urmăririi penale împotriva unui membru sau a unui fost membru al guvernului încalcă mai multe prevederi constituționale", a spus Ludovic Orban. 

"Prin mecanismul instituit în articolul 157, plenul Camerei Deputaților nu votează cererea de urmărire penală formulată de procurorul general, ci votează, în baza raportului Comisiei, proiectul de hotărâre inițiat de Comisia juridică. Exact cum a fost cazul și la deputatul Victor Ponta: s-a supus la vot nu cererea procurorului general, ci proiectul Comisiei juridice, care, proiect de hotărâre, conţinea un articol. Şi anume proiectul prevedea să nu înceapă urmărirea penală", a mai spus liderul PNL.

Victor Ponta, urmărit penal

Premierul Victor Ponta este urmărit penal de procurorii anticorupție în dosarul Turceni — Rovinari pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani, în calitate de avocat (reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel").

Faptele reținute de anchetatori ar avea legătură cu faptul că Ponta ar fi beneficiat de o parte însemnată din sumele obținute de către SCA "Șova și Asociații" de la complexurile energetice Turceni și Rovinari, deși nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare dintre cele două case de avocatură.

În același dosar, procurorii susțin că se impune continuarea urmăririi penale față de Victor Ponta și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale). Faptele ar avea legătură cu funcția de prim-ministru.

Conform DNA, el este acuzat că l-a desemnat pe Dan Șova ca ministru pentru Relația cu Parlamentul, ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine și ministru al Transporturilor, în condițiile în care premierul ar fi beneficiat în trecut de foloase din partea acestuia și de dreptul de folosință gratuită a unui autoturism. Pentru aceste din urmă trei acuzații de conflict de interese, DNA a sesizat Camera Deputaților pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de Victor Ponta.

Citiţi şi: VOT NEGATIV pentru cererea DNA în cazul lui Victor Ponta

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri