Porţile de Fier I şi II. Legăturile cu Tăriceanu şi Buzăianu

Data publicării:
53ceb7f695f9cfbc5f000002

O investiţie uriaşă făcută de stat intră în atenţia procurorilor anticorupţie. DNA investighează modul în care s-a făcut modernizarea hidrocentralei Porţile de Fier 2 (PF II). Marți a fost chemat la audieri administratorul judiciar al societăţii de stat Hidroelectrica, Remus Borza. „Aproape un miliard de euro este valoarea prejudiciului înregistrat de Hidroelectrica prin aceste contracte date cu încredinţare directă, fără a recurge la o procedură transparentă, competitivă, fără o licitaţie publică. În perioada 1997-2012, o singură centrală s-a retehnologizat. Preţul retehnologizării a fost de 12.300 de euro pe megawatt”, a spus Remus Borza.

Așa zisa modernizare a PF II a fost realizată de către firma elevețiană VA TECH, reprezentată în România de Energy Consult, companie care îl avea drept acționar pe Nicolae Bogdan Buzăianu. El a susținut că nu a intermediat niciodată nimic și că doar a consiliat tehnic și financiar anumite companii, care au primit contracte pe bani publici.

VA Tech Hydro era, de fapt, continuatoarea firmei Sulzer Hydro AG, firma care a obținut în 1997 fără licitație, pe când ministru al Economiei era actualul premier Călin Popescu Tăriceanu, contractul de retehnologizare al Porților de Fier I. În noiembrie 2000, VA Tech Hydro a lansat, fără să-i ceară nimeni, o ofertă pentru retehnologizarea PF II contra a 98 de milioane de euro. Specialiștii au afirmat că suma era umflată pentru negociere, căci în realitate lucraările ar fi costat vreo 70 de milioane de euro.

Retehnologizarea nu era nici foarte necesară căci PF II urma să împlinească vârsta pentru retehnologizare de abia în anul 2016. Din aceasta cauză Hidroelectrica a respins oferta VA TECH. După venirea PSD la putere, în 2001, Hidrolectrica a acceptat propunerea, iar guvernul Adrian Năstase a încredințat direct către VA TECH retehnologizarea PF II.

Dan Ioan Popescu, fostul ministru al Economiei în echipa lui Adrain Năstase, invoca lipsa de timp motiv pentru neorganizarea unei licitații. „Există riscul ca hidrocentralele să depășească perioada de 30 de ani de securitate funcțională". Pretextul era subred căci PF II avea o vechime de doar 14 ani în anul 2000.

Potrivit Hotnews.ro, contractul cu VA TECH a fost semnat în noiembrie 2001, la un preț cu 20% mai mare decât cel propus inițial: 122 de milioane de euro. Plata trebuia să se facă însă nu cu bani, ci prin contrapartidă cu energie electrică. În loc de avansul convenit, de 20%, Hidroelectrica a plătit nu cu energie ci cu bani lichizi, în decembrie 2001, către VA TECH 25%, adică 30 de milioane euro.

VA TECH n-a făcut nimic la PF II timp de doi ani, dar prețul contractului a crescut, inexplicabil, la 200 de milioane de euro. La care s-au adaugat 80 de milioane de euro pentru lucrări mai mici, între care se număra și retehnologizarea complexului energetic de la Gogoșu. Pentru Gogoșu nu a fost emisă o Hotărâre de Guvern separată, cum era firesc.

Plata întregului contract a urmat să se facă din credite, astfel încât suma finală, cu tot cu dobânzi, a ajuns la 600-700 de milioane de euro. Pentru sora geamănă a PF II, sârbii au plătit 100 de milioane de euro, numai că ei au făcut licitație - la care a participat fără succes și VA TECH - și au cerut avizul Parlamentului.

În apărarea afacerii Porțile de Fier, fost ministru, Dan Ioan Popescu, a declarat ca o firmă independentă de audit „a demonstrat foarte clar că tot ceea ce s-a făcut este extrem de corect și de necesar".

Firma de audit KPMG care a făcut verificări în cazul PF II, a descoperit, între altele, că banii dați drept avans de Hidroelectrica au dispărut. „Nu am primit nici un răspuns la cererile de confirmare trimise referitoare la avansuri către furnizori în valoare de 2.884.669 de milioane de lei (lei vechi, aproximativ 72 milioane de euro – n.red.) plătiți către VA TECH Gmbh Austria și, respectiv, VA TECH Hydro Ldt", scrie în raportul KPMG, ignorat de autoritățile române. Banii au fost trimiși în contul firmelor respective, după cum o demonstrează o factură de 30 de milioane de euro emisă de VA TECH și aprobată spre plată de Carmen Marin, director în Hidroelectrica.

La o emisiune televizată, chestionat asupra acestei afaceri, Dan Ioan Popescu a recunoscut aproape totul, însă a încercat să paseze responsabilitatea: „Retehnologizarea de la Porțile de Fier a început cu patru ani mai înainte, și vreau să vă spun că a fost una dintre puținele decizii economice pe care le-a luat dl Popescu Tăriceanu, în acea vreme ministru al Industriilor".

Dan Ioan Popescu a adăugat că a fost nevoit să lucreze cu aceeași firmă „pentru păstrarea continuității" și pentru a face economii. Însă, lucrarea a costat de trei ori mai mult decât prețul inițial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri