Ratingul de ţară al României, îmbunătăţit de agenţia S&P

Data publicării:
standard and poor 5141611-AFP Mediafax Foto-STAN HONDA 1-1

Foto: Mediafax

„România face progrese în reducerea îndatorării externe. În plus, consolidarea fiscală şi stabilitatea sectorului financiar sunt în continuare pe drumul cel bun”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de Mediafax.

Ratingul pentru împrumuturi în valută şi monedă locală pe termen lung al României a fost revizuit pozitiv de la „BB+”, cea mai ridicată treaptă din „junk”, la „BBB-”, ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor.

Calificativul pentru împrumuturi pe termen scurt a fost urcat de la „B” la „A-3”.

Perspectiva ratingurilor pe termen lung este stabilă, reflectând un echilibru între probabilitatea ca programele fiscale şi de reformă să depăşească aşteptările S&P şi posibilitatea reapariţiei unor dezechilibre externe, notează agenţia de rating.

S&P era singura dintre cele trei mari agenţii de rating, incluzând Fitch şi Moody's, care evalua România cu rating din categoria „junk”.

Acum câteva zile, preşedintele Traian Băsescu a criticat agenţia de rating Standard&Poor's.

„Sunt revoltat că există o casă de acordare a ratingurilor, ea se numește Standard & Poor's, care încă menține România la evaluarea de junk, adică țară nerecomandată pentru investiții, după ce România are deficit sub 3% și creștere economică de 3,5% pe anul trecut”, a spus Traian Băsescu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri